GLAVNI DRŽAVNI REVIZOR PROGOVORIO O AFERI 'DNEVNICE': / Evo kako su otkrili nepravilnosti i što su točno poduzimali

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Glavni državni revizor Ivan Klešić navodi kako su nepravilnosti u Vladi otkrili provjeravajući izdatke u blagajničkom poslovanju.

10.2.2017.
9:47
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

"U svakoj financijskoj reviziji, jedno od područja provjere je i blagajničko poslovanje u okviru kojeg se provjeravaju izdaci u vezi s putnim nalozima, dnevnicama, reprezentacijom, prijevozom. Jednako je provjeravano i u reviziji Vlade RH i utvrđeno to što smo naveli u izvješću o reviziji", riječi su kojima je glavni državni revizor Ivan Klešić opisao kako su razotkrivene nepravilnosti u Vladi. Klešić tvrdi kako takve nepravilnosti revizori unatrag 22 godine u Vladi nisu zabilježili, ali da su pronađene kod "drugih subjekata na državnoj i lokalnoj razini".

Image
DORH TRAŽI POKRETANJE POSTUPKA I PRITVOR ZA TOMISLAVA SAUCHU: /

SDP-ovcu sutra skidaju zastupnički imunitet

Image
DORH TRAŽI POKRETANJE POSTUPKA I PRITVOR ZA TOMISLAVA SAUCHU: /

SDP-ovcu sutra skidaju zastupnički imunitet

Na pitanje zašto je Vlada u 2015. onda dobila bezuvjetno mišljenje njegovog ureda Klešić je kazao kako se takvo mišljenje izražava kada "nisu utvrđene nepravilnosti u financijskim izvještajima i poslovanju i kada su utvrđene nepravilnosti koje ne utječu na izražavanje mišljenja, odnosno po vrijednosti su ispod praga značajnosti, koji se kreće do 2 posto ukupnih rashoda ili prihoda ili vrijednosti imovine." No, revizori su nepravilnost s putnim nalazima naveli u tom izvješću i prijavili je DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto DORH na to nije reagirao četiri mjeseca, Klešić kaže, nije mu poznato jer oni nisu obvezni izvještavati Državnu reviziju o pokretanju postupaka i njihovim rezultatima.

Govoreći za Večernji list, Klešić je također kazao kako revizija u Vladi nije rađena ni 2014. ni 2013. jer je Vlada tri godine za redom prije toga dobivala bezuvjetno mišljenje na temelju čega nisu bili dužni obavljati reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutni poslovi u HAVC-u

Komentirao je i izjavu bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara da je on po mišljenju revizije odluke oko proizvodnje hrvatskog filma trebao dati na potpis ministru.

"Revizijom smo utvrdili da raspolaganje imovinom i sredstvima u HAVC-u nije bilo u skladu sa Zakonom o audiovizualnoj djelatnosti, prema kojem ravnatelj raspolaže imovinom i sredstvima do 50.000 kn, od 50.000 kn do 200.000 kn Upravni odbor, a za iznose iznad 200.000 kn Upravni odbor mora pribaviti suglasnost osnivača, dakle Ministarstva kulture. Državni ured za reviziju je dao nalog da se postupi u skladu sa Zakonom.", kazao je Klešić dodajući da su HAVC-u zabilježeni propusti koji se odnose na unutarnje ustrojstvo, planiranje i računovodstveno poslovanje, financijske izvještaje, imovinu, rashode, javnu nabavu te projekte i programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je da financijski izvještaji u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza, a poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima", zaključio je glavni državni revizor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo