burno u saboru / Glasnović tražio stanku zbog izložbe, Zekanović: 'Ilčić i Glasnović su časni ljudi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Počelo je stankom i govorom Arsena Bauka o Ilčićevoj izjavi da bi potom iz NZH Željko Glasnović zatražio stanku zbog izložbe o Jasenovcu u New Yorku

26.1.2018.
12:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Drugi tjedan ovogodišnjeg rada Sabor će zaključiti glasovanjem o dvadesetak točaka dnevnog reda. Počelo je stankom i govorom Arsena Bauka o Ilčićevoj izjavi.

Zekanović je, s druge strane, branio Ilčića te smatra da ga je Bauk napao bez razloga. Nadodaje da, iako nije bio na Ilčićevu predavanju, smatra da je častan čovjek i da je sve izvučeno iz konteksta. Upitan o kakvom se onda kontekstu radi, ponovio je odgovor da nije bio na predavanju. Nadalje, isto tvrdi i za Glasnovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je isto častan čovjek i zato njegov govor nije govor mržnje prema Dejanu Joviću i Jasni Babić", kazao je.

Iz NZH Željko Glasnović zatražio je stanku zbog izložbe o Jasenovcu u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj su ugrožena najtemeljnija ljudska prava. Pravo na jednakost na sudovima, pravo na privatno vlasništvo, a mi glumimo pluralnu demokraciju. Trebamo li imati pravo na istinu? Pogledajte izložbu o Jasenovcu. Govore o 700 tisuća žrtava, opet falsificiraju povijest. Ovdje vlada profesionalna velikosrpska agentura te skrivaju spiskove o žrtvama, ne samo o Jasenovcu već za cijeli Drugi svjetski rat. Nas se vani gleda ekskluzivno kroz povijest Drugog svjetskog rata. Tu sjede neki ljudi, doktori, povjesničari. Što se ovdje događa? Čudimo li se? U Vladi gospodina Josipovića su bili suradnici bivše UDBA-e, članovi KPJ, jugofili poput Dejana Jovića.

Oni su plaćeni da drže Hrvatsku na optuženičkoj klupi. Uvukli su se u medije i nevladine udruge. Što je se arhivima iz Beograda? Ništa. Armenci su stavili DVD da objasni njihovu tragediju. Slovenci isto, Ukrajinci isto. Srbi su isto ispred nas, formirali su Komisiju za ratne žrtve. Ima 18 tisuća imena zabilježenih. Roman Leljak je našao spisak u Srbiji, tisuće i tisuće pobijenih Hrvata, 1944. godine u Srbiji. To dajem Vladi ovdje da malo pogledaju", rekao je Glasnović i bacio Hrvatski tjednik kod Ivana Bukarice, zamjenika tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora, što je izazvalo reakciju predsjedavajućeg Reinera koji se nasmijao na tezu 'da je Glasnović ovo dao Vladi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spisak sam napisao ovdje, za hrvatske medije. Diplomacija je inertna. Spomen područje Jasenovac spomenimo. Kakav je njihov odgovor, oni falsificiraju povijest. Velikosrpski imperijalizam, kada ćemo to osuditi. Tu sjede glave koje ne znaju tko ih je napadao. Ja to ponavljam i ponavljat ću kao papiga dok ne budem šest metara pod zemljom. Srpski imperijalizam je pobio stotine tisuća ljudi na ovim prostorima. Rehabilitiran je i titoizam. Otvara se u Washingtonu Muzej za žrtve komunizma. Gdje su tu Hrvati? Nigdje. Što je s rezolucijom 1841., za osudu komunizma. Oništeni umovi i mozgovi, mentalna baština komunizma. Kakvu budućnost ima država koja plaća da joj se falsificira povijest. Kako može voditi ikakvu međunarodnu politiku. Strahota", zaključio je Glasnović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TEKMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo