BRANITELJI OPET U RALJAMA POLITIKE / Glasnović popljuvao SDP-ov Savjet za branitelje: 'To će se raspasti kao i Jugoslavija", Matić: 'Šatoraši su nezasitni'

Image
Foto: PIXSELL

'Imali smo puno, tražili ste sve, na kraju ćete dobiti ništa', poručio je Matić, kako nam je kazao, 'šatorašima' i 'marginalcima s ruba političkog spektra'

9.3.2018.
12:47
PIXSELL
VOYO logo

Socijaldemokratska partija Hrvatske od nedavno ima svoj Savjet za branitelje. To unutarstranačko tijelo bavit će se “promicanjem istine o Domovinskom ratu, integracijom branitelja u društvo te skrbi o društvenom status i zdravlju branitelja."

Pokušaj poboljšanja dijaloga s braniteljima

Njime će predsjedavati Vinko Kovačić, dok će članstvo činiti Predrag Matić, Franko Vidović, Alen Prelec, Goran Vuković Vuk, Zlatko Gareljić, Dražen Jakopec, Vesna Nađ, Željko Gavran, Anton Medvedović, Dinko Tamarut te Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, mnogima je za oko zapelo ime generala Petra Stipetića, koji će, kako neslužbeno doznajemo, snagom svoga autoriteta i ugleda pokušati poboljšati komunikaciju i omogućiti protočniji dijalog između SDP-a i branitelja. Iako, valja spomenuti kako je Stipetić pretrpio moždani udar i trenutno se nalazi u bolnici.

U SDP-ovom novoosnovanom Savjetu smatraju da bi hrvatski branitelji trebali biti nestranačka kategorija, jer se nisu borili za stranke već za slobodnu Hrvatsku. Također, na predstavljanju programa Kovačić je istaknuo kako su u Vladi Zorana Milanovića ministrI poput Jakovine, Matića i Kotromanovića imali dvostruko više ratnog staža od ministara u HDZ-ovim “domoljubnim koalicijama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matić: 'Šatoraši su nezasitni'

“Naš unutarstranački Savjet nema predizbornu konotaciju. Braniteljsku populaciju čini pola milijuna ljudi, a tome treba pridodati i članove njihovih obitelji. Ratni veterani su blago naše zemlje stoga ih nitko ne bi smio svojatati. Upravo u tom smjeru želimo promijeniti ustaljenu paradigmu; odnosno pokazati kako ćemo o njima skrbiti, ali ih nećemo manipulirati”, kazao je Predrag Matić za Vijesti.hr.

“Imali smo puno, tražili ste sve, na kraju ćete dobiti ništa”, poručio je Matić, kako nam je kazao, “šatorašima” i “marginalcima s ruba političkog spektra”, koje smatra nezasitnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi kako je HDZ preuzeo monopol nad braniteljima i Domovinskim ratom. Žao mu je, kaže, onih koji su u glasnoj manjini posegnuli za sinekurama.

“Vjerujte mi, više je onih časnih, poštenih i tihih branitelja koji svoje nezadovoljstvo ne iskazuju prijetnjama, šatorima i plinskim bocama već to rade na demokratskim izborima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, upitali smo ga u čemu se SDP-ov Savjet zapravo razilazi od HDZ-ovog diskursa u pogledu Domovinskog rata.

“Mi smatramo da je rat u Hrvatskoj bio nametnut, da smo vodili osloboditeljski rat i to su fakti koji se nikada neće promijeniti. Također, kritički razmišljamo o svim mrljama koje su se dogodile tijekom tih pet godina s hrvatske strane, ali to ne treba previše naglašavati da se ne bi zasjenila naša časna pobjeda kao i legitimitet koji je taj rat imao”, zaključio je Matić dodavši kako su iz Europske komisije zbog HDZ-ove populističke politike prema braniteljima (mislio je na financijske izdatke i državne beneficije op.a) već počele pristizati kritike i upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dođe mi da sad nekim pojedincima kažem da krenu u Bruxelles i da tamo podignu protestni šator”, dobacio je.

'Napravio sam više od svih za HVO'

Ipak, Matić priznaje kako se boji da će se uskoro ovršeni i blokirani građani Hrvatske pobuniti protiv privilegija koje uživaju branitelji i to zbog zakona koji je pred Božić prošle godine izglasan u Saboru, a kojim su se veteranima proširila prava u odnosu na tada postojeća rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da ratni invalidi trebaju imati više povlastica od civilnih, iz razloga što su svjesno otišli na front riskirati svoj život za domovinu, ali ta razlika treba biti razumna i racionalna. Isto tako, ne treba ni zanemariti HVO i naše veterane u Bosni i Hercegovini za koje sam napravio više od svih ministara skupa od osnutka države. Financirali smo u moje vrijeme Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, braniteljske zadruge u BiH, a nekad smo čak podržavali i mješovite, bošnjačko-hrvatske zadruge, jer sam kao ministar smatrao da do pomirenja i dijaloga može jedino doći zajedničkom suradnjom.

S druge strane, za komentar o SDP-ovoj inicijativi, kao i Matićevoj izjavi u kojoj tvrdi kako je učinio više od svih za Hrvate u Bosni i Hercegovini, obratili smo se Željku Glasnoviću, saborskom zastupniku koji je zadnju godinu dana rata vodio postrojbe HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnović: 'SDP-ov Savjet raspast će se kao i Jugoslavija za kojom tuguju'

"Bez Hrvata u BiH i HVO-a ne bi bilo današnje Fedracije, kao ni suverene Republike Hrvatske. Ti vojnici osigurali su teritorijalni integritet i sadašnje granice naše države. Prema tome, floskule recikliranog komunista i jugonacionalista Peđe Matića ne drže vodu. One su smiješne i meni ga je žao. Ništa on nije napravio za HVO, a u Bosni se nikad nije ni pojavio“, kaže za Vijesti.hr Željko Glasnović.

Glasnović je istaknuo kako je od 2008. do 2016. šest stotina pripadnika HVO-a počinilo suicid, a da je prošle godine sebi život oduzelo čak pet njegovih poznanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome se ne piše i to se ne problematizira. Mislim da je Matiću važnije da svakog mjeseca iz proračuna ode na desetke tisuće lažnih partizanskih mirovina u džepove jugonacionalističkih potomaka. Sad je odjednom senzibilian, a dok je bio ministar vodio je specijalni rat protiv veterana u BiH smatrajući ih ratnim zločincima".

Ipak, Glasnović se osvrnuo i na angažman generala Stipetića u SDP-ovom Savjetu za branitelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tog čovjeka jako dobro poznajem i tugujem jer je trenutno narušenog zdravlja, ali iskorištavanje njegovog ugleda u stranci koja je direktna sljednica Komunističke partije je žalosno. SDP ne provodi socijaldemokraciju skandinavskog tipa, njihov mentalni sklop ostao je u Jugoslaviji gdje se palilo, konfisciralo, pljačkalo i masovno ubijalo. Njihov savjet raspast će se kao i Jugoslavija za kojom tuguju", zaključio je Glasnović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo