HR 2.0 / Glas poduzetnika dao prijedlog teritorijalnog preustroja i kako do uštede od milijardu kuna

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz UGP-a kažu i da je žalosno što ta analiza i inicijativa dolaze iz redova poduzetnika, a ne iz nekog od brojnih javnih instituta ili iz javne uprave

12.6.2020.
16:26
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Glas poduzetnika (UGP) predstavila je svoju analizu optimalnog određivanja granica lokalne samouprave. Iz Udruge tvrde da bi se s oko 430 jedinica lokalne samouprave manje postigla ušteda od najmanje milijardu kuna na godinu.

Do tih podataka došao je Nikola Strahija, član UGP-a i podatkovni znanstvenik koji je izradio kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave. To je napravio koristeći se tehnikama strojnog učenja, a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom dijelu Hrvatske odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest. Iz njihova rashoda uzeti su iznosi za komunalne naknade, energiju (rasvjetu), održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te oko 40 posto orginalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge", rekao je pojašnjava Strahija.

Rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna uštede godišnje, ističe se u priopćenju UGP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski stručnjak Glasa poduzetnika Vuk Vuković smatra da je to odlična analiza jer se koristi tehnikama strojnog učenja radi optimalnog određivanja granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja.

"Drugim riječima, daje nam uvid u to koje općine ne mogu same sebe financirati i ne mogu preživjeti bez učestale pomoći središnje države. UGP ovime prvi nudi javnosti takav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave. Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti, no ovo je nužni prvi korak, odnosno idealan temelj za usporedbu drugih prijedloga reformi lokalne samouprave", rekao je Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz UGP-a kažu i da je žalosno što ta analiza i inicijativa dolaze iz redova poduzetnika, a ne iz nekog od brojnih javnih instituta ili iz javne uprave.

"Ali svi vrlo dobro znamo da lokalna samouprava služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova. Ovo je tek početak, svima nam je jasno da je potrebno, ali i vrlo moguće napraviti velike uštede u javnom sektoru", poručuili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo