ostaje li na čelu sdp-a? / Gjenero: 'Milanovićevi lojalisti su Bernardiću sustavno uništavali legitimitet, najbolje mu je da odstupi'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Za danas je najavljena sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj bi se trebalo odlučivati o Bernardićevoj sudbini

17.9.2018.
11:20
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

"Oni članovi SDP-a koji su podržavali Davora Bernardića, a i sam Bernardić, u položaju su da moraju donijeti lošu odluku: hoće li ili neće inzistirati na tome da Davor Bernardić napusti poziciju predsjednika stranke.

Ako ga na to primoraju, posredno će ojačati pobunjeničku frakciju, koja je dvije godine sustavno destabilizirala i stranku i novoizabranog predsjednika, a u korist prethodnog autoritarnog stranačkog vođe Zorana Milanovića", komentira politički analitičar Davor Gjenero situaciju u SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, danas je na dnevnom redu sjednica Predsjedništva te stranke na kojoj bi se trebalo odlučiti o sudbini Davora Bernardića na čelu SDP-a.

Naime, niti nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a u nedjelju popodne, još uvijek nije odlučeno o tome ostaje li Bernardić ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time što je na početku propustio radikalno djelovati, Bernardić je otvorio manevarski prostor skupini od pedesetak Milanovićevih lojalista, koji su mu sustavno uništavali legitimitet i dezavuirali ga u političkoj areni. Pritom su neprestano tražili Bernardićevu smjenu, a nisu imali kapaciteta pokrenuti proceduru opoziva, koja je jasno regulirana statutom", kaže Gjenero i dodaje.

"Ako se sada i oni koji su podupirali Bernardića, koji je doveden u bezizlazan položaj i doista više ne može u pravom smislu obavljati dužnost stranačkog predsjednika, odluče da on mora otići, time legitimiraju paradigmu pobunjeništva koju je provodila skupina predvođena Grbinom, Hajdaš Dončićem, Rankom Ostojićem i ostalim Milanovićevim sljedbenicima, zagovornicima Milanovićeve protudemokratske prakse vođenja stranke. Ako ga ostave na čelu stranke, stranka će i dalje propadati, a Bernardić neće imati snage za bilo kakvu demokratsku obnovu SDP-a", jasno će naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je bolje da sam odstupi, pa da ga na godinu dana naslijedi prvi potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, pripadnik stranačke demokratske frakcije, nego da se izloži opozivu i tako otvori put da na izborima koji bi se proveli u najkraćem roku netko od Milanovićevih protudemokrata preuzme vođenje SDP-a", naposljetku će Davor Gjenero.

A gore spomenuti Zlatko Komadina danas je komentirao "slučaj Bernardić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bernardić ima potporu Predsjedništva, ja ga sigurno neću rušiti. Vidjet ćemo", rekao je Komadina.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo