GINEKOLOZI U TIHOM ŠTRAJKU IZAZVALI KAOS: / 'Treba mi hitna uputnica za pregled nakon što sam rodila i ne mogu je dobiti'

Image

Nakon što je desetero ginekologa Doma zdravlja u Splitu otvorilo bolovanje, zavladala je panika

30.5.2019.
8:04
VOYO logo

Više od desetero ginekologa Doma zdravlja u Splitu otvorilo je bolovanje, pa su se trudnice i mame na Facebooku požalile da ne znaju kako doći do recepata, uputnica, doznaka ili otvaranja rodiljnog. Inače, u gradu i županiji kronično nedostaje ginekologa, pa je sada stanje prilično problematično.

"Treba mi hitna uputnica za pregled nakon što sam rodila i ne mogu je dobiti. U centrali mi kažu otvoreno da nema načina da dobijem uputnicu", požalila se jedna majka na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, ginekolozi Doma zdravlja su navodno u tihom štrajku zbog nesrazmjera u pravima, plaćama i funkcijama koje imaju na tzv. koncesionare. Naime, problem je što su koncesionarski liječnici znatno bolje plaćeni od svojih kolega, iako rade u istim uvjetima, istome prostoru i iste radne sate. Osim toga, rade i u Zagori i na otocima gdje je doslovno nestašica ginekologa.

Pokušavaju promijeniti pravila

"Liječnici Doma zdravlja imaju višestruko manja primanja od koncesionara, a obavljaju isti posao u istim ordinacijama, pa sam na njihovo traženje oformio radni tim kako bismo iznjedrili obvezujući dokument kako bi se pokrila cijela mreža pružanja zdravstvene usluge, i ako 'domski' liječnici prijeđu u koncesionare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada sve dogovorimo onda ima smisla raspravljati o postotku ordinacija koje bi ostale pod okriljem Doma zdravlja", pojasnio je župan Blaženko Boban koji je Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije objasnio kako povlače "Prijedlog odluke o utvrđivanju postotka ordinacija koje će obavljati zdravstvenu djelatnost unutar Doma zdravlja SDŽ" i "Prijedlog odluke o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije".

Trenutačno je na snazi zakon prema kojemu 25% "domskih" liječnika mora ostati u sklopu Doma zdravlja, pa bi teoretski oformljavanje tima koji bi donosio nove odluke mogao donijeti promjene, no to još uvijek nije izgledno, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo