Amerika ima više prilika / Genijalac iz Petrinje koji studira u SAD-u: 'U Hrvatskoj morate biti u stranci ili nečiji rođak'

Jedan od onih koji svoju budućnost već gradi izvan Hrvatske je 20-ogodišnji Petar Pirizović iz Kraljevčana kraj Petrinje koji već godinu dana studira grafički dizajn na Floridi

4.6.2018.
20:30
VOYO logo

Jedan od onih koji svoju budućnost već gradi izvan Hrvatske je 20-ogodišnji Petar Pirizović iz Kraljevčana kraj Petrinje. Već godinu dana studira grafički dizajn na Floridi, a prije toga dvije godine proveo je na školovanju u Armeniji. 

Za rodni kraj vežu ga obitelj i lijepe uspomene, no čim se ljeto približi kraju, Petar se vraća u Ameriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekoliko razloga zašto sam ja otišao iz Hrvatske i svi su jaki za mene. Prvi je bio jer smatram da umjetnički sektor, jer sam grafički dizajner, nije dovoljno prepoznat u Hrvatskoj. Nije dovoljno poštovan kao jedan od osnovnih sektora za razvoj, a smatram da u Americi imam više prilika" pojasnio je Petar svoj razlog za odlazak i dodaje kako su mu ondje sva vrata otvorena.

Petar smatra da je osnovna razlika što se u Americi cijeni talent i rad. "Mislim da je u Hrvatskoj sve onako: sve ovisi odakle dolazite, s kim ste i kako ste nego što se cijeni jeste li vi profesionalac ili niste. Mislim da je u Hrvatskoj više bitno da ste u nekoj stranci ili da ste rođak“ komentira Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako razmišlja većina hrvatskih srednjoškolaca koji, kao i Petar svoju budućnost vide izvan Hrvatske.

"Ono što posebno na neki način zabrinjava je činjenica da najuspješniji učenici najviše žele ići negdje drugdje i ostvariti svoj životu u drugim sredinama", rekla je Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Agenciji za znanost, koja je koordinirala istraživanje, nisu previše zabrinuti, jer 81 posto mladih želi studirati. "Ja se nadam i mislim da Hrvatska ima dobre temelje da bude jedna dobro konsolidirana država i da će se sigurno svatko rado vratiti u svoju domovinu", kaže ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Jasmina Havranek.

"Svim političarima bih poručio da poslušaju mlade, jer ja kao član mladih i kao mlada osoba imam puno ideja i siguran sam da tisuće i tisuće mladih imaju puno ideja i samih načina kako da se Republika Hrvatska popravi, ali eto čini se da nema kontakta između političara i mladih", govori Petar Pirizović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će njegove i ideje mnogih mladih koji odlaze slušati u nekoj drugoj zemlji, daleko od Hrvatske.

Istraživanje je za Agenciju za znanost i visoko obrazovanje proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, uz stručno vodstvo dr. sc. Zrinke Ristić Dedić i dr. sc. Borisa Jokića koji nam se pridružio u studiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu tome ima za reći dr. sc. Boris Jokić koji je s dr. sc. Zrinkom Ristić Dedić proveo spomenuto istraživanje na Institutu za društvena istraživanja pogledajte u našem prilogu. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo