lgbt prava / Gej par tuži Hrvatsku: Dobili su odbijenicu za posvajanje, iako imaju zakonsko pravo

Iako je prema Zakonu o životnom partnerstvu životni partner istog spola u upravnim postupcima izjednačen s bračnim i izvanbračnim drugovima, u ovom slučaju to, čini se, ne vrijedi

5.7.2018.
6:56
VOYO logo

Koliko god se tome opirali ili nam to bilo neobično, čudno a nekima čak i nastrano gej parovi se sve odlučnije bore za svoja prava i sve ih više dobivaju. Tako je jedan gej par tužio državu jer im je zagrebački Centar za socijalnu skrb odbio omogućiti da pokušaju udomiti dijete. Iako je prema Zakonu o životnom partnerstvu životni partner istog spola u upravnim postupcima izjednačen s bračnim i izvanbračnim drugovima, u ovom slučaju to, čini se, ne vrijedi.

Naime, danas je u Saboru u prvo čitanje išao novi prijedlog Zakona o udomiteljstvu, iz kojeg su ponovno izostavljeni istospolni parovi. Ne bude li pravde na hrvatskom sudu, gej par će ići na Europski sud gdje presude u njihovu korist više nisu nikakav presedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gej par odlučio se na tužbu protiv Republike Hrvatske jer im je Centar za socijalnu skrb uskratio pravo da pokušaju udomiti dijete. To je u potpunoj suprotnosti s pravnim normativima kojima se rukovodi naše zakonodavstvo, kaže njihova odvjetnica.

"Sve osobe moraju imati pravo na pristup postupku, a svako drugačije ponašanje i onemogućavanje ili udomiteljstvu ili posvajanju se smatra diskriminacijom", rekla je njihova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'I Isus je imao dva tate pa je ispao ok': urnebesni plakati s Pridea, jer i LGBT-ovci imaju smisla za humor, za razliku od NEKIH

Ovo nije prvi put da se istospolnim parovima onemogućuje pravo na udomiteljstvo koje je zajamčeno svim građanima RH, upozoravaju iz Dugine obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi znamo za parove, za sad su bila već tri para, koja su dobila odbijenicu, neki odmah, neki su čak zadovoljili procjenu, i onda su odbijeni samo na temelju toga što su u životnom partnerstvu", komentirao je Daniel Martinović iz Udruge Dugine obitelji.

Ravnateljica Centra za socijalni rad Zagreb kaže kako oni samo rade u skladu s postojećim Zakonom o udomiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu, čine je udomitelj, bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Točno je definirano tko je udomiteljska obitelj", pojašnjava Tatjana Brozić Perić.

Na pitanje RTL-ove novinarke smatra li da je to diskriminacija, Brozić Perić odgovorila je kako će se o tome sada raspravljati te da će donijeti zaključci koje će oni poštivati kao javna ustanova kada bude u zakonskim odredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Ljubav ostaje jača od mržnje': prosvjednici na Trgu žrtava fašizma pružili potporu LGBT zajednici

Danas je u prvom čitanju u Saboru bio prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu. Istospolni parovi ponovno nisu uzeti u obzir, upozoravaju iz udruge Dugine obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da se radi o diskriminaciji zato jer je 2014. donesen Zakon o životnom partnerstvu s većinom zastupnika, a Zakoni koji se donose nakon njega ne uključuju životne partnere iako je to praksa širom Europe i u Americi", kaže Daniel Martinović.

Odvjetnicu tužitelja čudi ovo odbacivanje zahtjeva jer je Ministarstvo donijelo plan da potakne građane da što više udomljavaju djecu bez odgovarajuće skrbi. Da svi građani nisu jednaki u očima tog Ministarstva govori tužba s početka priče. Dodatno je poražavajuće da slična tužba podnesena Upravnom sudu prije više od godinu dana još uvijek u ladici čeka svoju prvu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> VIDEO Čak deset tisuća ljudi stiglno na zagrebačku Paradu ponosa: 'Štitimo manjine od raznih referendumskih inicijativa' 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo