GDJE JE NESTAO BRANIMIR BUNJAC? Živi i radi u Irskoj i oduševljen je: / 'U Hrvatskoj je bio pakao, a ovdje posla ima na svakom ćošku'

Image

Branimir Bunjac usporedio je život u Hrvatskoj i život u Irskoj pa kazao "da mu se koža naježi kada se sjeti Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku".

12.8.2020.
8:20
VOYO logo

Branimir Bunjac, bivši saborski zastupnik Živog zida odselio se prije šest mjeseci u Irsku. Nekadašnji živozidaš pronašao je stalni posao u državi u koju je posljednjih nekoliko godina otišlo na tisuće Hrvata. Osim stalnog posla, tu i tamo mu uleti i neki honorarni. O tome kako mu je živjeti u Irskoj i kako se tamo snašao prepričao je u videu koju je objavio na Facebooku. K tome, Bunjac je usporedio život u Irskoj i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Životna situacija me natjerala da se malo premjestim. Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Ali, evo, već je sedam dana predivno vrijeme, možda čak i ljepše nego u Hrvatskoj tako da Irska po tom pitanju zna iznenaditi", započeo je Bunjac svoju irsku priču.

'Posla ima na svakom ćošku'

"Ono što je isto tako definitivno dobro ovdje je da ima posla koliko god hoćete. Čak i u vremenima Covida kada je podijeljeno puno otkaza i jako puno firmi nije radilo. Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dan danas svaki tjedan dobivam dvije, tri ponude za posao. Ali, trenutno me ne zanimaju neke velike promjene. Izabrao sam jedan posao na kojem sam stalno zaposlen. Imam sva moguća prava, uključujući mirovinsko i godišnji odmor. Radim još nekakva dva dodatna posla da malo i dodatno zaradim i da budem s ljudima i učim jezik. Posla ima na svakom ćošku, radni ambijent je neusporediv s onim u Hrvatskoj", ispričao je Bunjac u videu.

Kulturološki šok

Bunjac u videu navodi da "nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto nove". Otkriva da su plaće visoke te da je iznos minimalca 1.700 eura. Ističe da, onaj tko se malo potrudi, brzo dođe na iznos plaće od 2.500 ili 3.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

22.02.2020., Mjesni odbor Ksaver, Zagreb - Branimir Bunjac predstavio novu politicku incijativu Treca opcija. Cilj inicijative je okupljanje neovisnih pojedinaca i grupacija i nastup na parlamentarnim izborima 2020.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

"Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu. Ljudi su ovdje jako ljubazni. Ljubazni su toliko kao da su članovi obitelji. Uvijek vedri i nasmiješeni. Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije.

To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao da mi se daje tolika pažnja. Ponašaju se prema meni kao da sam ja njihov prijatelj iz djetinjstva. A zapravo sam njihov obični radnik. Usudio bih se reći da sam na dnu ljestvice jer tek sam došao, stranac sam i moj engleski nije savršen. Ali nema niti najmanje diskriminacije prema nikome, pa ni prema nekom tko ima 65 godina i došao je iz neke čudne zemlje poput Pakistana i Afganistana. Svakog se prihvati ravnopravno i pokazuju svi jako puno dobrodošlice u bilo koje doba dana", ispričao je bivši saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vratit ću se u Hrvatsku'

Branimir Bunjac usporedio je život u Hrvatskoj i život u Irskoj pa kazao "da mu se koža naježi kada se sjeti Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku". No, kaže, planira se vratiti u Hrvatsku jer "ima tamo nekih nedovršenih poslova".

"Mislim si, nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. Ali nisam došao ovdje da vječno ostanem. Otišao sam da bih se vratio. Planiram se vratiti u Hrvatsku jer imam tamo nekih nedovršenih poslova. Mislim da je to ipak moja sredina, moj narod i moja domovina. Ovdje ću ostati vjerujem neke dvije godine, a po potrebi i duže. U Irskoj se hrvatski čuje na svakom koraku. Nema firme u kojoj nema Hrvata, pa i tu gdje radim ja. I nije nužno znati engleski da biste ovdje egzistirali", rekao je Branimir Bunjac u Facebook videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo