LUDO VRIJEME / Gdje je ljeto? U Skandinaviji rekordne vrućine, a kod nas pljuskovi i munje

Image
Foto: AP/Istramet/Borna Filić/Pixsell

Jakih grmljavinskih pljuskova trenutno ima na sjeveroistoku Istre te na Cresu. Jak sustav razvija se i na sjeveru Bujštine

22.7.2018.
15:52
AP/Istramet/Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

Nakon Istre, nevrijeme je zahvatilo i Primorje. Obilna kiša u nedjelju poslijepodne potopila je Crikvenicu. Kako se vidi na snimci koju je objavio Istramet, niz cestu se ubrzo počela slijevati bujica vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakih grmljavinskih pljuskova ima i na sjeveroistoku Istre te na Cresu. Jak sustav razvija se i na sjeveru Bujštine.

Sustavi su spori i kreću se prema istoku, dakle zapadnoj i južnoj Istri trenutno ne prijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuto i narančasto upozorenje za većinu zemlje

Danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i nestabilno. Povremeno kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženiji. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u Dalmaciji. Na Jadranu će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak postupno okretati na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka većinom između 26 i 30, a u Dalmaciji i do 33 °C, javlja Meteo.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme u Osječkoj i Kninskoj regiji.Narančasto upozorenje za opasno vrijeme na snazi je za Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeku i Istru.

I na početku tjedna kiša i grmljavina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak opet promjenljivo, prijepodne i pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno moguća obilnija oborina, osobito na istoku, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada. Vjetar umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 18, a na Jadranu od 19 do 24. Najviša dnevna uglavnom između 21 i 25, a na Jadranu od 26 do 29 °C.

U ponedjeljak je žuto upozorenje izdano za cijelu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munje parale oblake u Istri

Podsjetimo, jako nevrijeme praćeno kišom, vjetrom i grmljavinom zahvatilo je Istru u noći sa subote na nedjelju, a na moru zapadno od poluotoka došlo je do razvoja jakih oluja, u samo dva sata zabilježeno je više od deset tisuća udara munja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> U Istri 10.000 udara munja, jedna udarila u groblje i zapalila stablo

Kako navode iz meteo portala Istramet, razvile su se  dvije vrlo snažne oluje, jedna kod Rovinja, a druga kod Umaga kojom prilikom je zabilježena  iznimno velika grmljavinska aktivnost, a u samo dva sata zabilježeno je više od deset tisuća udara munja. U Petroviji je munja udarila na mjesno groblje gdje je zapalila stablo i izazvala požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto prije tri sata ujutro nevrijeme je zahvatilo i Pulu, a u dijelovima grada nakratko je padala tuča veličine šljive. 

Skandinavija se bori s ekstremnim vrućinama i požarima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok izraženije vrućine ovog ljeta i dalje zaobilaze naš dio Europe, na sjeveru kontinenta stanje je sasvim drugačije. Još od svibnja se nad sjevernim dijelom našeg kontinenta, od Irske preko Velike Britanije do Skandinavije, zadržava stabilna i topla anticiklona. Europa je ove godine zabilježila najtopliji svibanj i drugi najtopliji lipanj od 1910. godine, od kada se sustavno bilježe temperature na razini cijelog kontinenta.

>> Šumski požari u Švedskoj više se ne šire: 'Stanje je i dalje ozbiljno i teško'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke temperature uz vrlo malo ili nimalo oborina dovele su u mnogim krajevima sjeverne Europe do najgore suše u modernoj povijesti. Prema podacima britanskog Met Office-a prva polovica klimatološkog ljeta (1. lipnja do 16. srpnja 2018) je rekordno sušna u Velikoj Britaniji.

Toplinski val se nad Skandinavijom intenzivirao sredinom srpnja i u mnogim su mjestima izmjerene rekordno visoke temperature u povijesti meteoroloških mjerenja,javlja Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsjevernija švedska meteorološka postaja, Naimakka (68.683° sjeverne geografske širine) je u srijedu 18. srpnja 2018. zabilježila novi apsolutni temperaturni rekord s izmjerenih 29.5°C. Stari rekord je iznosio 29.4°C, a trajao je još od 17. srpnja 1945. godine.

U Finskoj pokrajini Laponiji je u srijedu 18. srpnja 2018. također izmjerena rekordno visoka temperatura u znanoj povijesti. U mjestu Kevo je izmjereno 33.4°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na meteorološkoj postaji Tarfala  u utorak 17. srpnja 2018. je izmjerena temperatura od 23.1°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord. Stari je rekord iznosio 21.4°C. Ta se postaja nalazi na nadmorskoj visini  od 1100 metara i smatra se najhladnijom lokacijom u Laponiji (među lokacijama s dugogodišnjim nizom temperaturnih mjerenja).

>> Švedska se bori s desecima požara: EU obećala dodatnu pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na norveškom svjetioniku Makkaue smještenom unutar Arktičkog kruha, na 70.7° sjeverne geografske širine, u noći od 18. na 19. srpnja 2018. temperatura se nije spuštala ispod 25.2°C. Riječ je o najvišoj minimalnoj temperaturi ikad izmjerenoj na području Arktika te trećoj najvišoj minimalnoj temperaturi za područje Skandinavije.  Više minimalne temperature u Skandinaviji su izmjerene samo  9. srpnja 1933. (25.5°C, Halden-Langbryggen, Norveška) i 5. srpnja 1937. godine (Alstadhaug, Norveška).

Ekstremne vrućine i dugotrajna suša su dovele do mnogobrojnih požara u Švedskoj koji se opisuju kao najgori u modernoj povijesti te zemlje. Širom Švedske sredinom srpnja gori najmanje četrdesetak velikih požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo