PATTI SMITH ZA POVIJEST / Garažna poezija u paklu Tvornice

Koncert njujorške punk poetese otvoren je stihovima Tina Ujevića u čast tragično stradalog Darka Glavana.

14.7.2009.
9:36
VOYO logo

Premijerno zagrebačko gostovanje Patti Smith proteklo je u gotovo neljudskim uvjetima - prepuna Tvornica "gorjela" je na nekih šezdesetak stupnjeva Celzijusa, zbog čega su mnogi jedan od najboljih koncerata ikad održanih u ovom gradu pratili sa šanka ili na "čik-pauzi" ispred kluba. Oni izdržljiviji za nagradu su dobili još uvijek neprevaziđen amalgam bitničke poezije, garažnog rocka i psihodeličnog folka te dvosatno putovanje u razvaljene njujorške klubove sedamdesetih u kojima je nekolicina "neprilagođenih" pukim slučajem započela najznačajniju glazbenu revoluciju svih vremena.

Patti je otvorila koncert pročitavši poemu Tina Ujevića u čast čovjeka kojeg tragičnom igrom sudbine nije stigla bolje upoznati, poginulog rock kritičara Darka Glavana. Potom je uslijedio meditativniji dio njenog opusa, laganije i eksperimentalnije stvari koje je svojim jazziranim solažama u svemir slao gitaristički genij Tom Verlaine. Reprezentativan primjer uvodnog dijela priče bila je obrada Hendrixove "Are You Experienced" koja je startala kao mračna akustična balada, a kulminirala zastrašujuće snažnom 10-minutnom psihodeličnom mantrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ušla u sedmo desetljeće života, gospođa Smith i dalje predstavlja ultimativnu punk ikonu i najveću "frontwomen" rocka još od smrti njene "sestre po mikrofonu" Janis Joplin. Po pitanju energije i dalje jede za doručak većinu svojih nasljednica, što je i dokazala urlajući svoje istovremeno prekrasne i uznemirujuće recitale preko nabrijanog midtempa u klasicima "Dancing Barefoot", "Rock'n'roll Nigger" i "Free Money".

Uglavnom, prisustovali smo veličanstvenom koncertu jedne od najznačajnijih umjetnica 20. stoljeća i prava je šteta što za ovaj povijesni nastup nije pronađen neki adekvatniji prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo