ABECEDA POJMOVA / G kao gerrymandering, glasač, glasovanje...

Image
Foto: RTL

Glasački listić je službeni dokument na kojemu birači izražavaju svoje političke preferencije u izborima, odnosno glasuju za određene kandidate ili stranke. Oblik i sadržaj glasačkog listića propisuju se zakonom.

18.11.2011.
12:11
RTL
VOYO logo

Gerrymandering - pojam koji općenito označuje političko manipuliranje u postupku podjele zemlje na izborne okruge, i to poglavito u većinskim izborima, kako bi se određenome kandidatu odnosno stranci osigurala izborna pobjeda. Nazvan je prema E. Gerryju (1744-1814), guverneru američke savezne države Massachussetts, koji je 1812. potpisao dokument o podjeli na okruge za izbora članova Senata Massachussettsa. Zahvaljujući tome, republikanci su dobili 50.164 glasa i 29 mjesta, a federalisti više, 51.766 glasova, i samo 11 mjesta. U okrugu Essex, koji je političkim krojenjem poprimio oblik daždevnjaka (salamandera), pobijedio je sam guverner Gerry, pa je tako skovan izraz gerrymandering ili gerymander (Geryy + mander). Osim negativnoga, postoji i pozitivni gerrymandering kojim se izborni okruzi nastoje skrojiti tako da u njima brojčanu premoć imaju rasne ili etničke manjine koje tako mogu izabrati svoje predstavnike. U Europi je praksa gerrymanderinga bila osobito tipična za francusku izbornu povijest. Gerrymandering se smatra jednom od patoloških značajki modernih izbora.

Glasač - u strogom smislu, državljanin s biračkim pravom koji sudjeluje u nekompetitivnim izborima u kojima nema mogućnosti birati među različitim političkim opcijama i njihovim nositeljima te, dakle, nije birač nego samo glasač. Općenito, glasačem se naziva i birač u kompetitivnim izborima, premda se on pojavljuje u ulozi glasača samo u trenutku kad “tehnički” glasuje, to jest kad ubacuje svoj glasački listić u glasačku kutiju. Ukratko, svaki je birač ujedno i glasač, ali svaki glasač nije ujedno i birač.

Glasački listić - službeni dokument na kojemu birači izražavaju svoje političke preferencije u izborima, odnosno glasuju za određene kandidate ili stranke. Oblik i sadržaj glasačkog listića propisuju se zakonom. Obvezatno sadržava podatke o datumu izbora, tijelu za koje se provode izbori, izbornom okrugu u kojemu se provode izbori, te popis kandidata za koje se glasuje. Osim tih temeljnih podataka, glasački listić može sadržavati I upute o tome kako glasovati ili neki drugi podatak. Dizajn listića – oblik, veličina, boja, tip slova, stranački znakovi i simboli itd. – utvrđuje izborna administracija, a on bitno ovisi o vrsti glasovanja. Nakon završetka glasovanja, listići se razvrstavaju na važeće, koji su pravilno ispunjeni, i nevažeće, koji nisu propisno ispunjeni ili uopće nisu ispunjeni. Važeći listići sadržajno se dijele na efektivne, dane kandidatima ili strankama koje su ušle u postupka podjele mandata, te propale, “bačene pod stol”, dane kandidatima i strankama koje nisu ušle u postupka podjele mandata. U većinskim su izborima praktično propali svi glasovi koji nisu dani pobjedničkom kandidatu. Nevažeći listići mogu biti izraz nerazumijevanja načina glasovanja, ali i namjerne opstrukcije glasovanja odnosno cijelih izbora.

Glasačko mjesto - normativno utvrđen i posebno uređen prostor u kojemu birači glasuju. Razlikuju se redovita i posebna biračka mjesta. Redovita mjesta postoje u propisno označenim državnim ili javnim ustanovama (sjedišta lokalnih vlasti, škole itd.) u državi u kojoj se provodi glasovanje i na njima glasuju svi državljani upisani u birački popis. Ne smiju biti u prostorijama političkih stranaka i ostalih izborni aktera, te ne smiju biti obilježena stranačkim ili nekim drugim posebnim političkim znakovima ili simbolima. Posebna glasačka mjesta organiziraju se u državama koje su ozakonile glasovanje u odsutnosti, a nalaze se u veleposlanstvima i konzulatima u inozemstvu, u bolnicama, zatvorima, vojarnama, staračkim domovima, na brodovima i drugdje. Na svakome glasačkom mjestu postoji glasački ili birački odbor koji se brine za zakonitu provedbu glasovanja.

Glasovanje - središnji dio izbornog procesa i strukturni element izbornih sustava. Označuje način na koji birači izražavaju svoje političke poreferencije. Strukturno se razlikuje kategorijalno glasovanje – birač ima samo jedna glas i može ga dati samo jednom kandidatu ili jednoj izbornoj listi i ordinalno glasovanje – birač ima više glasova I može ih upotrijebiti na različite načine. Unutar ordinalnog glasovanja razlikuju se sustav glasovanja s dva glasa i sustav glasovanja s više glasova, a prema načinu uporabe glasova postoje kumulativno glasovanje, panaširanje i preferencijsko glasovanje. Pojedini oblici glasovanja strukturno su vezani za određene oblike izbornih sustava, odnosno oblika izbornog natj ecanja. Primjerice, sustav glasovanja s dva glasa vezan je za kombinirane izborne sustave, preferencijsko glasovanje za neblokirane izborne liste itd.

Glasovanje dijaspore - glasovanje dijela nacionalnoga biračkog tijela koje živi izvan granica matične države te se naziva dijasporom. Premda žive u stranim državama, ti birači imaju državljanstvo i iz njega izvedeno biračko pravo i u matičnoj državi. Toj su praksi obično sklone države s brojnim iseljeništvom. Primijenjeno je već 1844. u Grčkoj, a prakticirale su ga ili ga još prakticiraju i suvremene države: Portugal, Italija, Hrvatska, Kolumbija, Angola, Tajvan itd. Glasovanje dijaspore izaziva duboke prijepore u političkoj teoriji u praksi. Njegovi zagovornici tvrde da imigranti imaju interesa sudjelovati u oblikovanju vlasti u državama iz kojih su potekli, da su zainteresirani za budućnost i dobrobit zemlje, da su osjećajno vezani za staru domovinu, da joj pomažu ekonomski, da su se u emigraciji našli prisilno itd. Protivnici pak navode da biračko pravo emigranata ne smije biti kompenzacija za ekonomske koristi, političke patnje ili osjećajni vezanost. Biračko pravo trebaju imati samo oni koji žive zajedno u istome pravnom poretku, pa “tvorci prava” moraju ujedno biti i njegovi objekti. Glasovanje ne smije biti trivijalna stvar, jer se njime uspostavlja vlast koja ljudima može davati i oduzimati novac, utjecati na njihov privatni život, slati ih ljude u zatvor i rat, a katkad im oduzeti i život ili ga dovesti u pitanje itd. Emigranti sudjeluju u tvorbi vlasti, ali izmiču svim tim njezinim akcijama.

Glasovanje s dva glasa - oblik glasovanja u kojemu svaki birač ima dva glasa: jednim glasom glasuje za kandidata u jednomandatnome izbornom okrugu koji se bira većinom glasova, a drugim glasom za izbornu listu neke stranke ili koalicije koja se natječe u razmjernim izborima. Strukturno je vezan za kombinirane izborne sustave u kojima se dio zastupnika bira većinskim, a dio razmjenrim izborima. Prvi glas naziva se i personalnim ili nominalnim, a drugi stranačkim ili listovnim. Ako birač dade oba glasa istoj političkoj stranci, demonstrira nepodijeljenu političku lojalnost. Ako ih podijeli, “pocijepa”, između dviju različitih stranaka, demonstrira podijeljenu političku lojalnost.

Glasovanje s više glasova - oblik glasovanja u kojemu svaki birač ima više glasova i može ih upotrijebiti na različite načine. Dijeli se na ograničeno i neograničeno glasovanje. U ograničenom glasovanju birač ima manji broj glasova od broja zastupnika koji se biraju: primjerice, u izbornom okrugu bira se pet zastupnika, a birač ima tri glasa. U neograničenom glasovanju birač ima točno onoliko glasova koliko se zastupnika bira: u izbornom okrugu bira se pet zastupnika i birač ima pet glasova. U razmjernim izborima, glasovanje s više glasova podrazumijeva neblokirane zatvorene ili otvorene izborne liste

Glasovanje u odsutnosti - zakonski utvrđen način glasovanja birača koji na dan izbora ne mogu izaći na biračko mjesto zbog opravdanih razloga: ne borave u zemlje ili u svojemu izbornom okrugu, bolesni su i nemoćni, nalaze se u zatvorima, na brodovima, u vojnim postrojbama, u diplomatskim misijama itd. Tri su oblika glasovanja u odsutnosti: (1) prethodno glasovanje, koje omogućuje biračima koji ne mogu glasovati na dan izbora da to učine dan ili nekoliko dana prije; (2) poštansko glasovanje, koje omogućuje osobama koje na dan izbora nisu u zemlji ili zbog nekih drugih razloga ne mogu izaći na biračko mjesto da glasački listić pošalju poštom; (3) zamjensko glasovanje, kojim se omogućuje da umjesto slijepih i, općenito, invalidnih osoba glasuje druga, oponumoćena osoba ili da te osobe pošalju svoj glasački listić biračkom odboru po drugoj osobi. Glasovi dani u odsutnosti pribrajaju se glasovima na glasačkim mjestima i izbornim okruz ima u kojima su trebali glasovati da nisu bili spriječeni u tome.

GONG - nestranačka udruga građana utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. GONG provodi nestranačko nadgledanje izbornog procesa, vrši edukaciju građana o njihovim pravima i dužnostima, potiče obostranu komunikaciju građana i njihovih izabranih predstavnika, zalaže se za transparentnost rada svih javnih službi, provodi kampanje javnog zagovaranja te potiče i pomaže samoorganiziranje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnički izbori - opći i izravni izbori gradonačelnika gradova, a u širemu smislu i načelnika općina ili drugih loklanih zajednica. Strukturno su vezani za takozvani gradonačelnički sustav vlasti u lokalnim zajednicama koji obilježuju: (1) opći i izravni izbori kako gradonačelnika tako i lokalnoga predstavničkog tijela (gradske skupštine); (2) razdvajanje lokalne “zakonodavne” i “izvršne vlasti”; (3) razdvajanje vremenskim mandata gradonačenika i lokalnoga predstavničkog tijela, pri čemu mandat gradonačelnika obično traje dulje od mandata gradske skupštine. Gradonačelnički sustav interpretira se kao lokalni predsjednički sustav ili “miniprezidencijalizam”. U većini država koje su ozakonile izravne izbore gradonačelnika, oni se biraju izbornim sustavom apsolutne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo