Fuchsove zakone ne podupire nitko, kreće štrajk!

'U 18 sati se sastaje skupština sindikata na kojoj će se odlučiti o početku i detaljima štrajka.

27.6.2011.
9:27
VOYO logo

"U svojim su medijskim izjavama MZOŠ i ministar Radovan Fuchs oponente zakonskih prijedloga koji se pošto-poto pokušavaju progurati uglavnom nazivao 'dijelom akademske zajednice'. Poslužili smo se podacima koji su dostupni na web stranicama MZOŠ-a, Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Udruge za razvoj visokog školstva Universitas iz Rijeke kako bi prikazali stvarni stav akademske zajednice o prijedlozima novih zakona izrečen pojedinačnim i skupnim javnim priopćenjima nakon 19. 4. 2011.", navodi se u priopćenju Inicijative Akademska solidarnost i Sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost.

Prema podacima kojima raspolažu, o prijedlozima zakona javno se očitovalo 35 hrvatskih fakulteta, dok se 32 nisu izjasnila. Iz iznesenih podataka vidi se kako prijedloge zakona javno odbacuje 97 posto fakulteta koji su se javno izjasnili o istima, što je 51 posto od ukupnog broja fakulteta u Hrvatskoj. S druge strane, podršku prijedlozima zakona javno nije dao niti jedan fakultet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od onih koji su se javno izjasnili, čak 31 fakultet u Hrvatskoj potpunosti je odbacio prijedlog, tri su ga odbacila dok se ne unesu određene izmjene, a jedan je bio neopredijeljen dok se ne unesu izmjene.

Što se tiče izjašnjavanja fakulteta u Splitu, devet ih je odbacilo prijedlog, a tri se uopće nisu izjasnila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je u potpunosti odbacilo 15 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 15 ih se nije izjasnilo, dva su odbacila prijedlog zakona dok se ne unesu izmjene, a jedan se fakultet bio neoprijedjeljen dok se ne unesu izmjene.

Pet fakulteta Sveučilišta u Rijeci je odbacilo prijedlog Fuchsova zakona, četiri se nisu izjasnila, a jedan ga je odbacio dok se ne unesu izmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset osječkih fakulteta nije se javno izjasnilo, a dva su prijedloge zakona u potpunosti odbacila.

Štrajk umjesto ispita

Nakon što je Vlada prošloga utorak prihvatila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu i poslala ih u saborsku proceduru, skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" najavila je štrajk akademskih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom štrajka neće se održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga.

"U 18 sati u ponedjeljak se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sastaje skupština sindikata na kojoj će se odlučiti o početku i ostalim detaljima štrajka. Još uvijek traju konzultacije s odvjetnicima, a štrajk će započeti kada papirologiju uputimo na nadležne adrese, najvjerojatnije sutra", kazao nam je profesor FFZG-a, Dean Duda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106200905006 arti-201106210130006 arti-201106210939006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo