VELIKA PROMJENA / Sve o testiranju djece ponedjeljkom prije škole: Tko će kupiti testove, kako će doći do roditelja i kada će ih morati ponoviti?

'Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima', kazao je savjetnik ministra obrazovanja

26.1.2022.
22:27
VOYO logo

Učenici više neće morati u samoizolaciju, ali će se zato morati samotestirati svakog ponedjeljka. U školu će moći kada kućni test pokaže da su negativni.

Savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin za RTL Danas je kazao da bi s time trebalo krenuti "čim prije, tim bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da se krenulo jučer, ali to ovisi o nekoliko logističkih problema. Jedan od njih je sama nabava, radi se o tri milijuna testova. Ako se uspiju nabaviti testovi ovaj ili sljedeći tjedan, za svega nekoliko dana može se krenuti s distribucijom prema školama i prema roditeljima.

Image
SAMO ZARAŽENI OSTAJU KOD KUĆE /

Ukida se samoizolacija za učenike: 'Djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati'

Image
SAMO ZARAŽENI OSTAJU KOD KUĆE /

Ukida se samoizolacija za učenike: 'Djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati'

Rezultati se upisuju u bilježnicu...

Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ukoliko je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu", rekao je Pavičin za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se tijekom tjedna ponovno pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca. Kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući", dodao je savjetnik ministra.

Upitan što ukoliko netko odbije testirati svoje dijete i tko će kontrolirati rezultate testova, Pavičin je rekao da "nema nikakvih razloga zašto netko ne bi testirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o nekoj mjeri nužnog, obaveznog testiranja za školu. Radi se o mjeri ukidanja samoizolacije. Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije - neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ukoliko netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život", kazao je.

Pavičin je, gostujući u Dnevniku Nove TV, odgovorio na pitanje što ukoliko netko izmisli da je testirao dijete. "Morat ćemo se pouzdati i vjerovati našim sugrađanima, jedni drugima. Koji bi bio razlog da netko ne testira dijete i da ugrožava drugu djecu, profesore ili nekoga?", upitao je Pavičin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Pavić Šimetin kazala je da se radi o testiranju iz vestibluma iz ulaznog dijela nosa, "kraći štapić je i ne bi trebalo predstavljali problem".

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo