novi zakon / Fuchs traži da se fakulteti financiraju prema rezultatima, Zagrebačko sveučilište protiv

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Druga sveučilišta u državi u novom zakonu ne vide probleme

15.9.2022.
10:35
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Ministar znanosti i obrzovanja Radovan Fuchs traži da se fakulteti financiraju prema rezultatima, a promjenama Zakona o visokom obrazovanju protivi se zagrebačko Sveučilište, piše u četvrtak Večernji list.

Usporedo sa skorašnjim početkom nove akademske godine, kada na čelno mjesto zagrebačkog Sveučilišta, najvećeg i najstarijeg u zemlji, zasjeda novi rektor, dojučerašnji dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, u sustavu visokog obrazovanja spremaju se važne i velike promjene, i to u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro bi u drugo čitanje trebao novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti čime bi visokoobrazovni sustav nakon predugih 20 godina dobio nove zakonske smjernice.

Donošenje i usvajanje novog zakona s izborom novog rektora zagrebačkog Sveučilišta nema nikakve veze, ali važno je da se obje tako velike promjene odvijaju gotovo u istom trenutku, budući da je upravo zagrebačko Sveučilište, odnosno njegovo vodstvo na čelu s Damirom Borasom, najveći i gotovo jedini protivnik ispisanom Zakonu o visokom obrazovanju, koji je priredio ministar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga sveučilišta u državi u novom zakonu ne vide probleme. Uostalom, zagrebačko Sveučilište bilo je jedino čiji članovi Senata s ministarstvom, iako su imali priliku, nisu ni željeli rapravljati o novom zakonu. Zakon su podržali su i u Hrvatskoj akademskoj zajednici.

Ovo je Fuchsu drugi put da pokušava izmijeniti zakon o visokom obrazovanju. Prvi je takav pokušaj imao u Vladi Jadranke Kosor, no tada predviđene promjene nisu dospjele ni do saborske rasprave, jer izmjenu zakona spriječili su upravo članovi akademske zajednice – uglavnom sa zagrebačkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali su to učiniti i ovaj put. Do 1. listopada aktualni članovi vodstva zagrebačkog Sveučilišta apsolutno su odbili bilo kakve promjene, a na koncu su odlučili i da će Sveučilište platiti izdavanje knjige koja kritizira novi zakon i detaljno osporava predložene izmjene.

Najveća novost u novom zakonu jest činjenica da će se sveučilišta, odnosno fakulteti, financirati programskim ugovorima, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo