MINISTAR O SLUČAJU LAURE / Fuchs o rušenju maturantice zbog potpisa: 'Nemojte me pitati što mislim. Prepustit ću odluku NCVVO-u'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Fuchs je rekao da se i ranije dešavalo da su se djeca greškom potpisivala na neki od testova iako ih se upozorava da to ne čine

21.7.2022.
13:11
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade komentirao je slučaj maturantice Laure Mikić koja je srušena na državnoj maturi jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

"Nadam se i da ćemo relativno brzo doći do sustava objektivnog ocjenjivanja i da shvatimo da pritisci na učitelje, nastavnike i one koji ocjenjuju ispite više ne budu prisutni, da imamo relaksiranu, normalnu i objektivnu atmosferu ocjenjivanja. Od 2010. do danas, nije se niti jednom desilo da je netko vršio bilo kakav pritisak na one koji ocjenjuju ispite u državnoj maturi, a to su sve jednako tako profesori srednjih škola. Teoretski je moguće da oni u nekoj varijanti, profesor koji je učio nekog učenika, ocjenjuje njegov test, a to definitno ne zna. Do danas je negdje 350 tisuća učenika polagalo državnu maturu i koliko znam nije bilo niti jednog problema vezanog uz pritisak ili nečim vezano uz žalbe u kontekstu otkrivanja identiteta. Zato je izrazito bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi zaista sva djeca bez obzira tko su im tate, mame i kakvog su materijalnog ili bilo kakvog statusa bili u potpuno jednakim pozicijama", kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se i ranije dešavalo da su se djeca greškom potpisivala na neki od testova iako ih se upozorava da to ne čine.

"To im ponavljaju i njihovi razrednici i profesori pojedinih predmeta ali i koordinatori zaduženi za provođenje mature. Razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji žele čim bolje položiti testove jer od toga im ovisi daljnje studiranje i upise u njima željene studije. Sigurno netko lakše ili teže podnosi stresnu situaciju i dešavaju se greške. Imali smo slučajeva da su učenici padali u nesvijest. Imamo greške koje se dešavaju zbog napetosti učenika i čini mi se da njih 27 se potpisalo, prošle godine je to bilo 30 i nešto. Taj broj se kreće od 20 do 50 učenika koji potpišu testove i njima su testovi bili automatski poništavani zbog otkrivanja identiteta", kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ponavljat će ispit /

Maturantica kojoj je poništena matura ipak bi mogla na željeni fakultet? 'Mjesta za upis na Muzičku akademiju još ima'

Image
ponavljat će ispit /

Maturantica kojoj je poništena matura ipak bi mogla na željeni fakultet? 'Mjesta za upis na Muzičku akademiju još ima'

"U ovom konkretnom slučaju, kad god se ministarstvo ili ministar umiješa u neovisnost Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, to u načelu nije završilo dobro. Sjetite se svojevremeno one velike povike oko toga kakve je boje prsten na Juditinoj ruci, je li to bilo dobro pitanje ili ne, puno priče i puno halabuke da bi se utvrdilo da je najveći broj učenika to pitanje odgovorio dobro. Imali smo nedavnu intervenciju koja u konačnici možda postoji i danas i siguran sam da će NCVVO to itekako uzeti u obz‏ir i proći kroz Pravilnik za polaganje državne mature i doći s promjenama jer su one u nekim segmentima nužne", kazao je.

"Sjetite se iz 2019. odluke da se piše esej iz hrvatskog, ako pitate bilo kojeg kroatistu, pedagoga, profesora hrvatskog ili bilo kojeg drugog jezika sigurno će reći da se ispit ne može polagati bez da se piše esej, tj. može ali to onda nije objektivna provjera znanja iz hrvatskog jezika, da se kod maturanata treba provjeriti njihova pismenost u kontekstu mogućnosti pisanja zadane teme koja ima svoje dijelove i jedno proizlazi iz drugog, da bi se došlo do odluke o tome da se esej piše jer se ne ocjenjuje. To je bilo 2019. Postavilo se pitanje kakvog to ima smisla. Mi smo prije 2 godine rekli da ili se esej neće pisati ili će se ocjenjivati, s obzirom da je stav svih stručnjaka, a i ja se s time slažem, bio da se treba pisati i ako se piše neka se ocjenjuje. To je primijenjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li nastali problemi u kontekstu toga vjerojatno jesu, a to je dio da ne morate napisati ništa ali morate prisustvovati. Nećete hrvatski položiti s četvorkom ili peticom, ali ćete proći preko minimuma koji se traži. To je nelogično, ostalo je kao rudiment odluke iz 2019. o neocjenjivanju eseja. Ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta. Ne kanim naređivati ili tražiti išta nego očekujem da će se NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke, ako ih treba donositi. Kad govorimo o konkretnom slučaju koji se zbio, više sam nego siguran, ali mi je žao što se to desilo, da će u ovom slučaju s obzirom da se radi o učenici koja želi studirati umjetničku kategoriju, da studij na nekoj od Akademija apsolutno zahtjeva određeni talent", kazao je Fuchs.

Siguran sam da će se upisati na jesen jer svake godine ostaje dovoljan broj mjesta i konačno čini mi se da je i to dekan Muzičke akademije izjavio, da će ona moći na jesen moći pristupiti ispitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li maturantica morati ponovno pisati esej, Fuchs je kazao da je ta odluka na NCVVO-u.

"Neka još jednom NCVVO na Upravnom vijeću prođe kroz situaciju i donese zaključak", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se nitko do sada, osim u ovom slučaju, na odluku Centra nije žalio.

Kazao je i da se Pravilnike uvijek treba mijenjati kad god se utvrdi da nešto u pravilniku nije dobro ili treba biti bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravilnici su zato, oni nisu zakoni i relativno jednostavno ih je promijeniti. U njima se može potkrasti greška koja nastaje u samom pisanju, i ako se to utvrdi treba Pravilnik promijeniti. Nemamo problem s njima da prolaze procedure kao što je to procedura zakona", kazao je.

Komentirao je i je li pogreška maturantice zaslužuje eliminaciju s ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte me pitati što mislim. Mislim jedno, ali neću iznositi osobno mišljenje. Prepustit ću odluku NCVVO-u jer oni moraju donijeti odluku i zaključke. Što treba u Pravilniku nek se mijenja i neka bude doneseno na dobrobit učenika", kazao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo