nakon kaosa u rijeci / Frljić za RTL Direkt: 'Stvari do izbora će se još više radikalizirati, HDZ koristi sva sredstva da bi došao na vlast'

'Mislim da to pokazuje realno stanje u ovoj zemlji gdje postoji određena grupa građana koja misli da može bez ikakvih sankcija kršiti zakone, napadati druge ljude', rekao je Frljić

18.6.2015.
22:14
VOYO logo

Intendant riječkog HNK-a Oliver Frljić doista zna kako skrenuti pozornost na svoje kulturne projekte. Ali ovog puta njegov performans na otvorenju Riječkih ljetnih noći doveo je do fizičkih sukoba i bacanja jaja, na sreću bez ozbiljnijih posljedica.

Naime Frljić i njegov dramaturg Marin Blažević sjeli su za stol ispred HNK Ivana pl. Zajca i pred publikom, nekoliko stotina Riječana, krenuli redom čitati komentare s Facebook grupe od kojih velika većina može ući u domenu govora mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na susjedni stol stavili su rajčice, kamenje i dva kalašnjikova, pozvavši publiku da ih, ukoliko želi, slobodno gađa. Grupa primitivaca zakićena transparentima i hrvatskim zastavama taj je poziv ozbiljno shvatila. Došlo je do naguravanja, bacanja jaja, a pročelnik riječkog ureda za kulturu Ivan Šarara dobio je i udarac šakom u glavu.  

Otvaranje Riječkih ljetnih noći pretvorilo se u nered. Što je bila vaša intencija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolega Blažević i ja smo napravili taj performans jer smo htjeli vratiti cijeli taj govor mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama protiv nas u prostor iz kojeg je došao. Riječ je o anonimnim i poluanonimnim komentarima. Mi smo htjeli pokazati da imamo hrabrosti pod svojim imenom i prezimenom i u javnom prostoru izaći i reći što mislimo o tome. Nismo puno dodavali onome što već je napisao na tim društvenim mrežama. Kao što ste vidjeli, to je izazvalo incident, gospodin Ivan Šarar je bio i fizički napadnut tijekom toga, nas su isto gađali jajima. Mislim da to pokazuje realno stanje u ovoj zemlji gdje postoji određena grupa građana koja misli da može bez ikakvih sankcija kršiti zakone, napadati druge ljude...

Vi ste pripremili rajčice, to je bio dio performansa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, to je bio dio performansa, ali smo ostavili svakome na procjenu što da napravi. Ali ako netko u toj situaciji stvarno misli da treba nekoga gađati i da može gađati, onda to pokazuje civilizacijsku razinu u ovom društvu.

Jeste li očekivali da može doći do ovakve reakcije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa jesam. U ovoj političkoj situaciji sam očekivao. Mislim da je ovo što smo danas imali nulta točka do izbora. Tada će se stvari još više radikalizirati i vidjet ćemo na kraju kako će to izgledati. Mislim da je ovo jedna situacija prvenstveno u kojoj HDZ koristi sva raspoloživa sredstva kako bi došao do vlasti.

Hoćete li tužiti nekoga, hoćete li tražiti zaštitu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram priznati da imam veliku skepsu prema hrvatskom pravosuđu. Imao sam predstavu 'Aleksandra Zec' upravo o tome kako je pravosuđe napravilo sve da ne bi osudilo one koji su dali priznanje i gdje su postojali materijalni dokazi za to što se napravilo. Isto tako, kad se pogledaju izjave suca Ivana Turudića ili sastave nekih sudova, to mi ne daje puno nade u pravosudni sustav u ovoj zemlji, tako da ću se suzdržati od podnošenja tužbi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo