Poruka ženama: niste same! / Fred Matić u komentaru za RTL.hr: Manipulirali su, lagali, širili dezinformacije, plašili, prijetili i urlali. Ali nisu uspjeli. I neće

Image
Foto: EP/Pixsell/RTL

U Otvorenom uvodniku RTL.hr-a osobe iz javnog života, politike i znanosti slobodno i otvoreno pišu o zbivanjima iz svojeg područja stručnosti

26.6.2021.
12:00
EP/Pixsell/RTL
VOYO logo

Predrag Matić bivši je ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića, a danas zastupnik u Europskom parlamentu iz redova SDP-a. U EP-u je u četvrtak izvojevao veliku pobjedu kada je njegovo izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju parlament prihvatio većinom glasova. Iako nije obvezujuća za države članice, rezolucija je pokrenula pravu buru protivljenja i napada konzervativnih krugova. Matić u Otvorenom uvodniku RTL.hr-a piše o otporima i borbi, kao i o važnosti vrijednosti za koje smatra da ova rezolucija parlamenta ojačava te poručuje, "ovo nije i ne smije biti ideološka rasprava".

Četvrtak je bio veliki dan u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo dvije godine teškog i predanog rada, zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu izglasali su moju rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena.

U tekst rezolucije uložen je veliki trud mojih suradnica, kolegica iz moje zemlje, ali i mnogih predstavnica neprofitnog sektora i stručnjakinja iz cijele Europe i svijeta. Želim im i ovim putem na tome zahvaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tomislav Ramljak o svijetu današnjih klinaca /

Cyberbullyjing, revengeporn, sextortion... Ne smijemo djecu prepustiti da se sama snalaze, piše za RTL.hr stručnjak za prevenciju nasilja

Image
Tomislav Ramljak o svijetu današnjih klinaca /

Cyberbullyjing, revengeporn, sextortion... Ne smijemo djecu prepustiti da se sama snalaze, piše za RTL.hr stručnjak za prevenciju nasilja

Najveće je bogatstvo ove rezolucije činjenica da je ona rezultat timskog rada i sinergija struke i politike. Slušali smo, zagovarali, pregovarali, raspravljali, čitali, učili. Ja ponajviše.

I napravili smo, usudio bih se reći, odličan, moderan i uravnotežen tekst, uvažavajući mnoge kompromise, ali nikada ne dovodeći u pitanje samu temu rezolucije: zdravlje i zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucijom tražimo iskorak u određenim pravima za sve građane i građanke EU-a, ali i jasno štitimo već stečena prava od onih koji ih sustavno pokušavaju oduzeti i ograničiti.

Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava su većinom glasova potvrđena kao ljudska prava, a ujedno smo jasno naglasili da treba omogućiti pristup sigurnim menstrualnim proizvodima, sveobuhvatan seksualni i zdravstveni odgoj prilagođen uzrastu, suvremena kontracepcijska sredstva, siguran i legalan pobačaj, liječenje neplodnosti, skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, zaštitu prava LGBTI osoba i drugih ranjivih skupina, onih koji su godinama terorizirale nazadnjačke agende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bilo nevjerojatno u cijeloj ovoj priči i procesu je strašna kampanja protiv rezolucije, koju su orkestrirale krajnja desnica, razne regresivne udruge i pokreti i Crkva. Manipulirali su, lagali, širili dezinformacije, plašili, prijetili i urlali. Ali, nisu uspjeli. I neće.

Pobačaj mora ostati izbor

No, moram se osvrnuti na neistine koje su plasirane zbog činjenice da hrvatska i europska javnost zaslužuju imati punu i istinitu informaciju pa evo samo nekoliko odgovora koji su u tekstu rezolucije potpuno jasni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje zdravstva je u nadležnosti zemalja članica, nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije. Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je on dopušten i gdje je zabranjen. Samo što su u ovim drugima najčešće opasni po zdravlje žene. Zbog toga svake godine u svijetu umire 23 000 žena.

Naš je nepokolebljivi stav kako je pobačaj za svaku ženu iznimno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor. Nitko ne brani liječnicima i liječnicama pravo na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu. I sve to jasno piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što me najviše razočaralo u svim tim manipulacijama i lažima jest to da su HDZ-ovci, zajedno s cijelom tom nazadnjačkom strujom, pitanje ove rezolucije pretvorili u ideološku raspravu. A ona to nije i ne može biti!

Mi ovdje govorimo o jednom od temeljnih prava – pravu na zdravlje. I koliko god se oni trudili, neće nam usmjeriti raspravu na sitne političke prepirke – oni koji su protiv rezolucije, protiv su Europe u kojoj svaka osoba ima pristup zdravstvu i zdravstvenim uslugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živjeti u Europi znači poštivati ljudska prava i temeljne europske vrijednosti. Oni koji će sada nastaviti galamiti protiv rezolucije i svega što ona predstavlja su, u nedostatku bolje riječi, nebitni. Bitne su žene i sve one ranjive skupine koje smo ovim tekstom zaštitili i kojima smo omogućili da ipak povjeruju da je jednom agresivnom teroru došao kraj. Za to se i sam nastavljam boriti.

Ovu rezoluciju posvetio sam svojoj majci i supruzi, svim sadašnjim hrabrim ženama, kao i onima koje nisu uspjele dočekati makar čuti što im želimo omogućiti kao našim punopravnim i u svemu jednakim građankama 21. stoljeća. I želim poslati poruku za 250 milijuna žena o kojima u ovoj rezoluciji govorimo: niste same!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su isključivo osobni stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav redakcije RTL.hr-a

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo