OBIŠLI SMO TRŽNICU / FOTO 'Vrtići', trajnice... Ovo je pregled jeftinijeg nadgrobnog cvijeća

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na svakom koraku 'vrišti' - akcija, akcija, a prodavači kažu kako su ove godine sadili kasnije kako bi cvijeće duže ostalo svježe

31.10.2022.
12:37
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Danima prije Svih svetih slušamo samo o tome kako je porasla cijena nadgrobnog cvijeća. Govoreći o postotcima riječ je o nekih 30-40 posto, ali poruka je jasna: na tome se ne štedi.

I istina, dan prije samog praznika, jedna je zagrebačka tržnica već u ponedjeljak ujutro, unatoč magli i prohladnom jutru, bila živa i krcata. Jedni su vijence i cvijeće spremali u prtljažnike, drugi su čekali u redu da odaberu ono što se njima najviše sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zaista, vijenci se kreću od 50 do 400 kuna, čak su i plastični po 300 kuna. Ipak, važno je spomenuti, cijene nadgrobnih vijenaca uvijek su bile nešto više nego recimo klasičnih trajnica.

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

S te pak strane, izbor je poprilično širok. Tu su malene trajnice multiflore koje se prodaju čak po 10 kuna za komad. Bilo da ih sami odlučite "spojiti" ili odaberete već umetnute u velike vaze, s multiflorom nećete pogriješiti jer prodaju se po cijeni od 40 kuna komad, a ogromne su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su u ponudi one jednobojne ili one nešto šarenije, s različitim bojama cvjetova.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Velike multiflora", kako ih nazivaju prodavači, dan prije samog praznika prodaju se i po 50 kuna. Zanimljivo je i da iz svakog kutka tržnice odzvanjaju riječi "akcija, akcija", bilo da ih izgovara sam prodavač, bilo da su istaknuti na ili pokraj cvijeća. Takav je slučaj i sa velikom multiflorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu prodavači i kako su ove godine kasnije sadili cvijeće jer lani su se kupci žalili da brzo usahne, osuši se. To, kako govore, sada neće biti slučaj.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Naposljetku, zanimljivo je i da je među tim, a mora im se priznati, pompoznim vijencima, ogromnih busenima multiflore i krizantenama, moguće pronaći i takozvani "vrtić s trajnicama". Riječ je o nekoliko vrsta trajnica umetnutih u jednu posudu, čije je korijenje obloženo bijelim kamenim pokrovom. Takvi "vrtići" prodaju se od 50 do 70 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo