'trajno sigurno za okoliš' / FOTO Uz pomoć robotske ronilice trajno 'začepili' bušotinu Ivanu D u Jadranu

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell/INA

INA je izvijestila kako su bušotinske zaštitne cijevi odrezane na dubini od oko dva metra ispod morskog dna te je na njih postavljena zaštitna čelična kapa. Oštećene dijelove bušotine zamijenili su, stavili su tri cementna čepa, a u velikom pothvatu sudjelovalo je 115 članova posade, dok je u ronilačkom timu sudjelovalo 33 ljudi

21.6.2023.
14:27
Marin Tironi/Pixsell/INA
VOYO logo

Radovi trajne sanacije bušotine Ivana D uspješno su završeni, izvijesitli su to iz INA-e.

Navode da je sama bušotina dovedena u trajno sigurno stanje za ljude i okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Radovi su se odvijali ispod morske površine uz asistenciju ronilaca i nadzor robotske ronilice", navode iz INA-e.

Image
Foto: INA

Dali su i detalje vezane uz sanaciju te naveli da su postavili tri cementna čepa u samu bušotinu na dubini od 450 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bušotinske zaštitne cijevi su odrezane na dubini od oko dva metra ispod morskog dna te je na nju postavljena zaštitna čelična kapa. Radovi su uključivali zamjenu oštećenih dijelova ušća bušotine, provjeru integriteta kanala bušotine, rezanje oštećene kolone zaštitnih cijevi, montiranje nove bušotinske glave te trajno izoliranje proizvodnog ležišta i kanala bušotine postavljanjem cementnih barijera u skladu s propisima", navode u INA-i.

Image
Foto: INA

Nastavili su da je na sanaciji bila angažirana "iskusna međunarodna kompanija za ronilačke aktivnosti CNS koja je radove izvodila pomoću plovila GSP Falcon."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: INA

Višenamjensko plovilo je na lokaciji provelo 47 dana, dok je ukupno trajanje aktivnosti bilo 59 dana.

Image
Foto: INA

Ronilačka posada je brojala 33 člana od čega 12 stalnih ronioca u saturaciji dok su ostatak činili nadzornici i prateće osoblje. Posadu je činilo ukupno 115 osoba, a na cijelom projektu bila je uključena i nekolicina domaćih kompanija", stoji u priopćenju kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: INA
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo