ZAGAĐENJE ARSENOM / FOTO U Splitu prosvjeduju zbog onečišćenja zraka: 'Od inspektorata očekujemo da počne radit svoj posao'

Image
Foto: RTL

Građani splitskog Brda već godinama upozoravaju na zagađenje zraka. Tvrde da je dosta njihovih susjeda umrlo od karcinoma, brojni se liječe od te opake bolesti, a djeca im za posebnih vremenskih prilika ne smiju izlaziti iz kuća

25.4.2023.
20:32
RTL
VOYO logo

Stanovnici splitskog Brda u utorak su ponovno prosvjedovali protiv povećanih vrijednosti arsena u zraku.

Prevelika količina arsena u zraku zagađuje prosotru u kojem žive, a potporu su im odlučili dati stanari drugih splitskih kvartova i susjednog Vranjica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su pješice krenuli igrališta ŠRC Brda prema zgradi Državnog inspektorata.

Prema organizratoru prosvjeda Nenadu Kuna Državnom su inspektoratu u posljednje dvije godine uputili 152 prijave zbog nečistog zraka u svojem kvartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

"Oni po tom pitanju ništa nisu napravili, i utvrdili su da je sve po zakonu", rekao je za RTL organizator prosvjeda i dodao da od Državnog inspektorata očekuju da počnu radit svoj posao te da narede čišćenje luke i okolice.

Moraju zatvarati prozore stanova i kuća i staviti maske i naočale

Opasna troska, tvrde prosvjednici, nalazi se u Sjevernoj luci samo 150 metara od glavne ceste. Brđani već godinama upozoravaju na zagađenje zraka, pogotovo kada puše vjetar koji raspršuje čestice po zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga moraju zatvarati prozore svojih stanova i kuća, a ako su vani obavezno staviti maske i naočale.

Tvrde da je dosta njihovih susjeda umrlo od karcinoma, brojni se liječe od te opake bolesti, a djeca im za posebnih vremenskih prilika ne smiju izlaziti iz kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Do danas su organizirali nekoliko prosvjeda, a tijekom jednog su blokirali promet na križanju Solinske ulice i Vranjičkog puta.

Njihov prosvjed ranije su podržali čelnici gradskog SDP-a i HDZ-a, a na jedan od prosvjeda došao je i dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je tada rekao da je gradska administracija naručila prva mjerenja koja su pokazala da "ima prekomjernog taloženja tvari, među kojima i viška arsena i nikla u odnosu na ono što bi prema Uredbi smjelo biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Iz Sjeverne luke nedavno su u priopćenju ustvrdili kako rezultati drugog preliminarnog izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka lebdećih čestica na mjernim postajama Brda 1 i Brda 2 potvrđuju da ne postoji prekoračenje vrijednosti nikla već isključivo povremenih prekoračenja arsena.

Ustvrdili su da poduzimaju sve raspoložive mjere protiv prašenja, uključujući i nabavu posebnog vatrogasnog vozila koje se koristi kod polijevanja tereta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo