FOTO: / Tko je sve dao novac Kolindi?

8.12.2014.
9:57
VOYO logo

Prikupljanje novca za kampanju Grabar Kitarovic pocelo je sinoc u zagrebackom hotelu Westin gdje je u 19 sati odrzana prva takva vecera, a navodno ih je u planu jos nekoliko.

Prema procjeni HDZ-ovaca od tih vecera planiraju utrziti izmedu 3 i 4 milijuna kuna. Naime, izvori Jutarnjeg lista iz HDZ-a kazu kako je na veceru u Westin bilo pozvano vise od 500 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imucniji clanovi

Rijec je uglavnom o imucnijim clanovima i simpatizerima stranke koji su za svoju veceru s Grabar Kitarovic, kako se doznaje, placali od dvije tisuce kuna pa na vise.

Dvije tisuce kuna, navodno, stoji jedno mjesto za stolom, ali, kako je objasnjeno placalo se i mnogo vise, ovisno kakvog je tko imovinskog stanja. Izuzetak su, doznaje se, HDZ-ovci koji si tako nesto ne mogu priustiti, a svakako bi se htjeli pojaviti na toj veceri. Oni su, navodno, dobili 'popust'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Americki sistem

''Takve vecere nisu neobicne, organizirane su po americkom sistemu. Na veceru je pozvan niz poduzetnika. Ipak, vise od 50 posto tih gostiju su clanovi stranke koji su vlasnici manjih tvrtki'', reklo je sinoc nekoliko clanova HDZ-a, dodajuci kako je za veceru vladao veliki interes.

Procjena je u stranci da bi se na svim tim vecerama moglo pojaviti izmedu 1.500 i 2.000 ljudi, i ako svaki od njih plati po dvije tisuce kuna, HDZ sigurno moze racunati na sumu od 3-4 milijuna kuna. U HDZ-u, inace, isticu kako ce u kampanji potrositi manje od osam milijuna kuna, koliko je zakonom dopusteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sto se tice aktualnog predsjednika Ive Josipovica, u njegovu Stozeru jucer su rekli kako je tesko govoriti o konacnom iznosu koji ce potrositi u kampanji, ali da ce se svakako voditi racuna o gospodarskoj krizi i situaciji u Hrvatskoj.

Skromna kampanja

''Bit ce skromna kampanja, a najveci iznos dobit cemo od SDP-a. Oni su vec ranije najavili da ce kampanju financirati s cetiri milijuna kuna - rekla je glasnogovornica Stozera Mladenka Saric, dodajuci da racunaju na jos neke donacije. Inace, svi su kandidati morali vec priloziti i broj posebnog racuna s kojeg ce financirati svoju kampanju, a najkasnije tri dana od pocetka sluzbene kampanje morat ce objaviti i okvirni iznos i izvor vlastitih sredstava s kojima ulaze u kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i da kampanju mogu financirati i gradani i to s najvise 30 tisuca kuna, te tvrtke s najvise 200 tisuca kuna. No, ovaj put , kako je ranije najavio predsjednik Drzavnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin, DIP ce imati vece ovlasti kad je rijec o kontroli tih donacija i sredstava jer je 2011. izmijenjen Zakon o financiranju politickih aktivnosti i izborne promidzbe. http://www.jutarnji.hr/poznati-kolindini-financijeri-na-kolindinu-donatorsku-veceru-dosli-klemm--horvatincic--braca-mamic---/1249961/

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo