FOTO: / Suza na vrhu Ciboninog tornja!

Prozirna staklena kupola u obliku suze ili kapi na vrhu Ciboninog tornja projekt je arhitekta Marijana Hržića koji je oduševio sve koji su ga vidjeli.

3.10.2011.
13:26
VOYO logo

Arhitekt Marijan Hržić jedan je od projektanata koji su zaslužni za stvaranje Ciboninog tornja 1987. godine, te je dugo vremena bio uvjeren da se na Tornju, čiji je većinski vlasnik Agrokor Ivice Todorića, više ništa ne može nadograđivati.

No, prije nešto više od godinu dana su ga kontaktirali pojedini investitori koji su zainteresirani za nadogradnju Ciboninog tornja, te je tada provedena studija u sklopu koje je nastala ideja o izgradnji staklene konstrukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednoj vrsti galerije u obliku suze ili kapi na vrhu Tornja. Cijela konstrukcija bila bi visoka 12 metara s površinom od 600 četvornih metara, a služila bi kao prostor za odmor s kafićem i izvanrednim panoramskim pogledom na Zagreb.

Sudbina projekta leži u rukama investitora

Osmišljene su dvije verzije, a jedina je razlika što jedna verzija predviđa heliodrom na vrhu kupole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom telefonskog razgovora arhitekt Hržić nam je rekao da je Cibonin toranj u jednu ruku zaštitni znak vizure Zagreba, te dio kulture '80-ih godina koji svakako treba ostati sačuvan. Ujedno je istaknuo kako bi se postavljanjem kupole na vrh Tornja obilježio prelazak u 21. stoljeće.

Projekt, koji je dovršen prije otprilike godinu dana, naišao je na brojne dobre kritike, no za sada je još uvijek riječ o ideji za koju nije sigurno da će uopće biti realizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada sve ovisi o investitorima, a cijela sudbina projekta je nepoznata'', rekao je za Danas.hr arhitekt Hržić.

Vezani članci:

arti-201109271108006 arti-201105110390006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo