FOTO: / Spomenik Tuđmanu oštećen pri istovaru

Kako je i najavio splitski gradonačelnik Željko Kerum, danas se postavlja križ na Marjanu, a krajem tjedna spomenik Franji Tuđmanu pored Rive.

16.5.2013.
8:19
VOYO logo

U četvrtak ujutro na splitsku Rivu dopremljen je prvi dio spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je ispred nadbiskupske palače naumio postaviti gradonačelnik Željko Kerum. Istovar nije išao glatko – oštećeni su kocka i postament. No, oštećenje ipak nije veliko.

U pomoć radnicima, koji se očito nisu dobro snašli s velikim spomenikom, priskočio je splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Križ će biti vidljiv u petak ujutro'

"Kontroverzni križ se postavlja danas. On već dvije godine zabavlja ne samo splitsku, nego i hrvatsku javnost i vidjet će se sa svih obližnjih otoka, ali, nažalost, ne i sa svih dijelova Rive", kaže dogradonačelnik Šundov.

"Križ na Marjanu se slaže upravo onako kako smo zamislili, sukladno glavnom projektu, koji kaže da će križ biti visok 10 metara. Križ će biti smontiran u četvrtak navečer, najkasnije zadnji element u petak ujutro. Križ će biti vidljiv u petak ujutro. Kad budemo otvarali spomenik hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Tuđmanu, te kad se okrenemo prema Marjanu, vidjet ćemo s te pozicije križ", rekao je Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj spomenik podijelio je Splićane, potpisivale su se peticije protiv njegovog postavljanja, ali ono što je Kerum htio, to je i napravio.

U procesu se Kerum prepirao i s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić, koja je nedavno kazala da križ na Marjanu smije biti visok do osam metara. Tjedan dana poslije njezina pomoćnica Sanja Šaban opovrgla je njene navode i otkrila da se Ministarstvo neće miješati u visinu križa od 10 metara jer je to je znatno niže od 23 metra, kako su prethodno tražila gradska tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrica je rekla da križ mora biti visok 8 metara, a ja sam istog trenutka rekao da ne mora jer je upravni postupak, u kojem je sudjelovalo Ministarstvo, na temelju njihove suglasnosti omogućilo da bude 10 metara. Mi smo htjeli 23 metra, gradimo 10 metara i nitko to ne može zaustaviti. To je zakon", rekao je dogradonačelnik Šundov, koji je izjave ministrice Zlatar nazvao naknadnom pameću.

Mnogi su ovaj sukob Keruma i Ministarstva nazvali besplatnom medijskom reklamom koju mu je ministrica osigurala u predizbornoj kampanji. Križ je sagrađen donatorskim novcem, a grad je platio 700 tisuća kuna za ishođenje dozvola za njegovu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je tajni financijer Kerum nikad nije otkrio. Svečano otvaranje križa planirano je za kraj idućeg tjedna. Što se tiče spomenika prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, njegov lik iz bronce crvena kocka kao hrvatsko obilježje, trebao bi u grad podno Marjana stići u srijedu navečer. Montiranje spomenika na dnu pazara planirano je za četvrtak, dok bi svečano otvorenje uslijedilo u petak točno u podne.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo