FOTO: / Zatvorena birališta, do 16 sati glasalo samo 14,63 posto birača

Danas se u Hrvatskoj prvi put biralo 12 zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu. Prvi privremeni rezultati bit će objavljeni oko 20,45 sati.

14.4.2013.
9:02
VOYO logo

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati ukupno je izašlo 14,63 posto birača, odnosno njih 445.539. Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj županiji, gdje je glasovalo 17,46 posto birača, a najmanji u Međimurskoj županiji - 11,87, te Zadarskoj županiji - 12,3 posto.

Ako se gledaju gradovi i sjedišta županija, najviše ih se odazvalo u Karlovcu - 19,11 posto, a slijede Gospić s 17,89 te Požega s 17,14 posto birača. U Zagrebu je do 16 sati na birališta izašlo 16,37 posto građana koji imaju pravo glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje ih je bilo na biralištima u Zadru (11,63 posto), Splitu (12,52 posto) i Zadru (13,07 posto).

Incident u Petrinji

Prema riječima člana DIP-a Zorislava Hama, izbori su protekli mirno i bez većih problema, a potvrdila su se i očekivanja o manjem odazivu birača, što je i iskustvo ostalih europskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP je s terena dobio dojavu o incidentu u Petrinji gdje je morala intervenirati policija, jer je jedan muškarac vrijeđao članicu biračkog odbora, te je protiv njega zbog remećenja javnog reda i mira podignuta prekršajna prijava.

Danas smo birali 12 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Europarlamentu nakon ulaska u Europsku uniju 1. srpnja ove godine. Dvanaestorica danas izabranih zastupnika bit će izabrani na godinu dana jer su 2014. godine redoviti europski izbori na kojima će se birati zastupnici na redoviti petogodišnji mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović je u 8.30 sati sa suprugom došao na biračko mjesto 31. u OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici u Zagrebu kako bi dao svoj glas kandidatima za Europski parlament.

Zbog izborne šutnje nije mogao komentirati izbore, ali je istaknuo kako su poruke kandidata za vrijeme kampanje teško dopirale do birača zbog medijskog praćenja izbora. "Možda za to nisu krivi mediji, nego imamo jedan dosta čudan sistem o kojem ćemo morati razgovarati i možda mijenjati, jer u ovoj kampanji je praktički bilo nemoguće doprijeti do medija, osim teškim incidentom jer su se u tome isticali", poručio je premijer. Na pitanje jesu li ovi izbori svojevrstan test uoči lokalnih, Milanović je kazao da to nije isto. "Izlaznost birača danas vjerojatno neće biti velika, ali svaki izbori su test, svaki referendum je test i za Vladu i za poziciju i za svakoga", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo