FOTO: / Seljaci traktorima blokiraju cijelu Slavoniju

Više od 200 prosvjednika noć je provelo na cesti zajedno s policijom, a tijekom dana pridružit će im se seljaci iz drugih županija.

2.3.2010.
10:42
VOYO logo

Seljaci koji su zbog 40 postotnog smanjenja poticaja s 200-ak traktora u ponedjeljak blokirali državnu cestu u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, cijelu su noć dežurali. Traktori su ostali parkirani uz državnu cestu Slavonski Brod - Našice.

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje od Ministarstva je zatražila isplatu poticaja za 2008. kao i zaostalih prošlogodišnjih poticaja. Uz to ogorčeni su rezanjem poticaja jer će to, kažu, još više otežati ionako tešku, gotovo bezizlaznu situaciju u obiteljskim gospodarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su poručili da neće prekinuti s prosvjedima, dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Traže i ostavku predsjednika HSS-a Josipa Friščića i predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića.

Predsjednik koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavio je da će se seljacima Požeštine u prosvjedu danas pridružiti seljaci iz Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Petar Čobanković u središnjem Dnevniku HTV-a izjavio je da nikoga nije nikoga nazvao razuzdanom masom, jer to nije dio njegova rječnika.

"Nije istina da vodim brigu o uvozničkom lobiju i mafiji i uništavam selo i seljake", izjavio je Čobanković i još je jedanput pozvao poljoprivrednike na razgovore. Istaknuo je kako se u isto vrijeme ne može pregovarati i prosvjedovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška Vukovaraca s 250 traktora

Seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije pridružit će se u srijedu, danas započetom prosvjedu seljaka Požeštine, te će točno u podne blokirati promet duž jednog traka južne vinkovačke obilaznice, od izlaza iz Vinkovaca prema Jarmini, zaključeno je na sastanku nezadovoljnih vukovarsko-srijemskih seljaka.

"Pozivamo sve seljake, ali i sve one koji su zakinuti od države kao mi, neka nam se pridruže. Od 2008. godine država nam za poticaje duguje 205 milijuna kuna, a sada nam smanjuju poticaje za 40 posto", kazao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, koji je organizator prosvjeda, Tomislav Pokrovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, država seljacima po raznim osnovama, od 2007. godine do danas duguje blizu 2 milijarde kuna. Također je kazao kako su seljaci nemarnom i neodgovornom državnom politikom u poljoprivredi, dovedeni na sam rub opstanka.

Pokrovac je također naveo kako očekuje da će u prosvjedu sudjelovati velik broj seljaka s najmanje 250 traktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su tijekom sastanka razmatrali mogućnost prosvjeda na ukupno tri lokacije: vinkovačkoj južnoj obilaznici, izlasku iz Babine Grede na autocestu A3 i cesti Županja-Orašje te su se nakon usaglašavanja odlučili za prosvjed na vinkovačkoj južnoj obilaznici.

Prethodni članci:

arti-201003010335006 arti-201003010830006 arti-201003010530006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo