FOTO: / Ribetina zaplašila plivače kod Žuljane!

Velika riba za koju su kupači najprije mislili da je morski pas, zaplašila je sve namjernike uz obalu atraktivne destinacije na južnoj strani poluotoka Pelješca.

13.8.2012.
12:48
VOYO logo

Kako u hrvatski dio Mediterana zalazi oko 29 vrsta morskih pasa, očevici koji su uočili veliku ribu u zaljevu kod Žuljane najprije su pomislili da im je u uvalu uplivao morski pas.

No, onda su, sudeći po fotografiji, kako piše Dubrovački list, pojedini stručnjaci utvrdili da je sabljarka. Ipak, javili su se i oni koji kažu da bi se moglo raditi o - tuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morski pas

Prema mišljenju dr. sc. Vladimira Onofrija iz Instituta za more iz Dubrovnika te profesora dr. sc. Alena Solde sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu, gotovo i da nema sumnje - to je morski pas.

"Sigurno nije ni tuna ni iglun", prosudio je Soldo pogledom na peraju. A sumnja da se radi o iglunu, odnosno sabljarki, rodila se kada je redakciju lista kontaktirao turistički djelatnik iz Vučina Pavlimir Jeić koji je kazao da je to vjerojatno sabljarka koju je on proteklih dana nastojao uhvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laicima izgledaju kao morski pas. Ljeti izranja na površinu, a zimi se povlači u velike dubine. Stanište joj je između Hvara i Pelješca", ističe Jeić.

Ribu ne dirati

Dr.sc. Nikša Glavić sa Sveučilišta u Dubrovnik prema fotografiji je procijenio da ne može biti potpuno siguran je li riječ o morskom psu ili iglunu, pa čak i tuni koja također zna izbaciti peraju. Nije sigurno, dodaje on, niti je li riječ o prsnoj ili leđnoj peraji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jedna je stvar sigurna - radilo se o morskom psu ili iglunu, neidentificiranu ribu je nedopušteno ubiti, jer su to zaštićene vrste.

U Žuljanu je ova riba-kapitalac, stigla za trabakulom, odnosno jedrenjakom. Procjenjuje se da je riba duga oko dva metra. Iznenađujuće je, kažu mještani Žuljane, kako je došla i do tri metra od obale, a kretala se između barki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kad je kružila zaljevom bilo je jutro i nije bilo kupača, no kako je još uvijek tamo, rijetki se i sada usuđuju "umočiti", otkrivaju nam novinari lista. Zato se sada radi na tome da izađe iz uvale na otvoreno more, kako na njenu, tako i na korist uznemirenih kupača.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo