FOTO: / Posvađali se Šišljagić i Karamarko, Kosor otišla!

Svečano obilježavanje 19.

1.8.2010.
16:59
VOYO logo

Uvrede su prštale sa svih strana, lopovima su s jedne strane prozivani visoki državni dužnosnici ali istom mjerom uzvraćeno je i onima koji su isprovocirali cijeli skandal, piše Jutarnji list.

Naime, svečanost je započela dolaskom premijerke Jadranke Kosor koja je pozdravljena pljeskom nazočnih, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca. No, u trenutku kada je najavljen govor ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, za govornicu izlijeće Vladimir Šišljagić napominjući kako je svake godine običaj da župan prvi govori, a potom tek ministar i predsjednica Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinje govoriti, no mikrofom za kojim je stajao odjednom je isključen na što osječko-baranjski župan uzrujano viče kako mu aktualna vlast zabranjuje da govori.

"Nije vam zabranjeno govoriti već je potrebno poštivati protokol zbog ovih žrtava koje su pale ovdje prije 19 godina", rekao mu je Karamarko. Iz skupine nazočnih netko je zatražio da se Šišljagiću dozvoli govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajte županu mikrofon, lopovi, nitko hrvatskoj vlasti ne može zabraniti da govori u hrvatskom Dalju", rekao je nepoznati glas, na što se odmah nadovezao i dožupan Dinko Burić riječima da su oni vlast koja je legalno izabrana i od djece i roditelja ovdje poginulih prije 19 godina.

"Vi niste ovdje došli da biste mogli županu, koji je legalno izabran, zabraniti da govori", vikao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatečeni ovakvim istupima ministri Karamarko i Tomislav Ivić pogledima su tražili premijerku, koja je sve samo mirno promatrala. Naposlijetku je odlučeno da se ipak dozvoli Šišljagiću da govori, ali u trenutku kada je on krenuo s izlaganjem iz skupine obitelji poginulih branitelja javio se mještanin Erduta Ivan Matin, prozivajući župana za incident.

"Vi ste sve ovo proizveli gospodine Šišljagiću, neka vas bude sram, vi niste moj župan", vikao je Matin prekidajući županov govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se iz skupine čuo i 'glas razuma' prozivajući sve političare.

"Što se niste prije dogovorili, što se tu prepucavate sada, sram vas bilo", poručio je nepoznati čovjek, nakon čega je uslijedio cijeli govor Šišljagića, a nakon njega i govori ministra Karamarka te premijerke Kosor. Šišljagić se u govoru obrušio na Karamarka rekavši kako dobro surađuje sa srpskom policijom, a u 19 godina nije napravio ništa da se saznaju imena zvijeri koje su počinile masakr u Dalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol je nakon toga dovršen, a predsjednica Vlade pozdravila se s članovima obitelji poginulih branitelja Dalja i napustila mjesto bez izjava medijima.

Ministar branitelja Tomislav Ivić komentirao je kako je Šišljagić svjesno napravio skandal, premda je znao da zbog skraćenog protokola neće govoriti. Istaknuo je kako je župan na silu uzeo riječ te tako pokazao da mu ništa nije sveto. Naglasio je kako ni on kao ministar nije govorio, a na komemoraciju nisu došli strančariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Falili su mu još samo tenk i petokraka na čelu da zorno prikaže kako je to u Dalju izgledalo prije 19 godina", rekao je Ivić. Dodao je kako se 'pionirčić Šišljagić' razvidno na taj način morao dokazati šefu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo