BENČIĆ UPOZORAVA / FOTO Plenković i Milanović bez pozdrava, ignoriraju se na komemoraciji u Jasenovcu

Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Danas se tradicionalno obilježava komemoracija povodom Dana sjećanja na žrtve logora Jasenovac u Spomen području. U koloni od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika 'Cvijet' zajedno sudjelovali Vlada i predstavnici židovskih općina

23.4.2023.
12:26
Nikola Cutuk/Pixsell
VOYO logo

Danas se tradicionalno obilježava komemoracija uoči 78. obljetnice proboja posljednih zatočenika logora Jasenovac.

U koloni su sudjelovali i hrvatski političari kao i predstavnici židovskih općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i predstavnici židovskih općina ove godine zajedno sujdeluju na komeoraciji nakon što su prijašnjih godina odbjali sudjelovati zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu.

Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Podsjetimo, 22. travnja 1945. u ranim jutarnjim satima posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi nisu uspjeli, ali su tom hrabrošću pokazali da i protiv najveće nepravde, protiv najgoreg mogućeg neprijatelja treba dati sve da se pokaže ljudskost i da se spasi svoje dostojanstvo. Zato smo danas ovdje da taj događaj i obilježimo, da tim ljudima, ali i svima onima koji su ovdje stradali od ruke jednog zločinačkog režima", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Dodao je da ono što se "od 1941. do 1945. u Jasenovcu događalo bilo strašno. Pokazalo je koliko je malo potrebno, da od ljudi i svjesnih bića postanemo životinje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Ubijalo se i mučilo druge zbog njihove nacionalnosti, vjere i različiutog političkog stava, stoga Grbin šalje poruku da "ono što se dogodilo, može se dogoditi ponovno ako nismo svjesni, ako ne njegujemo sjećanje i ako se pravimo da je to nebitno".

"U Hrvatskoj i dan danas postoje mjesta, ulice, trgovi koji se zovu po osobama ili trenutcima iz ustaškog režimo", rekao je Grbin i dodao da će raditi na tome da se to primijeni jer to dugujemo žrtvama Jasenovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno je važno da smo danas ovdje svi zajedno da bismo pokazali da bez obzira na godine koje prolaze ne zaboravimo na žrtve", rekla je Sandra Benčić iz Možemo.

Image
Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Jako je važno da se toga prisjetimo danas jer smo u prošlo tjedjednoj raspravi u Saboru vidjeli da u Hrvatskoj postoje političke opcije koje prihvaćaju ustaški režim koje smatraju da fašističke, nacisitčke i ustaške pozdrave ne treba kažnjavati", istaknula je Benčić i dodala da nažalost još uvijek postoje takve političke stranke u samom Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoraciji su se pridružili i predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prilikom prozivanja uzvanika nisu si međusobno pljeskali te se nastavljaju međusobno ignorirati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo