FOTO: / Ovako izgleda Majićev zločin!

Objavljujemo pisma s potrganim hrvatskim zastavama zbog kojih je Državno odvjetništvo naložilo obvezno psihijatrijsko liječenje za aktivista za ljudska prava Tončija Majića.

13.12.2011.
11:48
VOYO logo

Na web stranicama koje su pokrenute zbog bizarnog procesa protiv Tončija Majića izložene su i fotografije pisama koje je on poslao Ivi Josipoviću i Mladenu Bajiću. On je u ponedjeljak odveden u psihijatrijsku bolnicu na vještačenje.

Prvo pismo Tonči Majić poslao predsjedniku Josipoviću na 30. godišnjicu pokretanja privatne parnice za naknadu štete koja mu je načinjena prometnom nesrećom, a zbog koje se više nije mogao baviti novinarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 14. listopada 2010. mu piše kako je svrha pisma primanje na znanje njegove situacije i pita predsjednika koliko ga pravosuđe još planira iscrpljivati. Također, navodi kako je dug niz godina vjerovao da je samo jedna od brojnih i sasvim slučajnih žrtava devastiranog pravosuđa.

Lora - samo nekoliko stotina metara od Bajićeva ureda

"Međutim, nije tako. Predsjednik sam Dalmatisnkog komiteta za ljudska prava, ogranizacije poznate po istrazi ratnih zločina, osobito u logorima u Dalmaciji. Time sam i osobno stekao smrtne neprijatelje u vlasti i sudovima", pripovijeda Majić Josipoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uostalom, čak i na čelu državnog odvjetništva je osoba u dubokom sukobu interesa. Najbrojniji i najužasniji zločini Hrvatske vojske, oni u logoru Lora, godinama su se dešavali samo nekoliko stotina metara zračne linije od njegova ureda! Mislite li da je oduševljen kad netko inzistira na istrazi ratnih zločina, koji su počinjeni dok je isti taj Mladen Bajić bio zamjenik vojnog tužioca u Splitu, mjesno i stvarno nadležan da ih istraži, procesuira i zaustavi?", pita Majić.

Bajića, pak, u prvom pismu tek obaviještava o svom procesu i da je o tome pisao predsjedniku. U drugom ga izaziva na procesuiranje ozbiljnog zločina - cijepanja nacionalnog simbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izazivam Vas da pokušate zaštititi ugled predsjednika republike kao što je uostalom i on branio Vaše suučesništvo u velikoj pljački naroda i ratnom zločinu", zaključuje u tom pismu.

Priveden nakon drugog pokušaja

Bajić je udovoljio izazovu - Županijsko državno odvjetništvo od suda u Zagrebu zatražilo je da ga se proglasi neuračunljivim zbog toga što pije i drogira se, da bi na kraju odustali od tih kvalifikacija, zbog kojih će Majić suca tog suda tužiti za klevetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom pokušaju uspjeli su ga privesti na psihijatrijsko vještačenje s obrazloženjem da Majiću treba "obvezno psihijatrijsko liječenje", no bez obrazloženja zašto tužitelji smatraju da je lud. Majić je i ovo vještačenje odbio, budući da smatra da ga se pokušava poniziti i učiniti ga neuračunljivim zbog sukoba s Bajićem.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo