FOTO: / Nevrijeme zahvatilo većinu krajeva Hrvatske

Naselja bez struje, srušeni telefonski stupovi, oštećene prodavaonice i odroni kamenja na Ipsilonu – rezultat je velikog nevremena koje je u pogodilo Istru u nedjelju navečer.

19.9.2011.
13:39
VOYO logo

Dok je pogoršanje vremena za središnje i istočne dijelove Hrvatske najavljeno za ponedjeljak, zapadnije dijelove Istre nevrijeme i je zahvatilo već u nedjelju navečer. Izazvalo je nekoliko nezgoda i brojne poteškoće u prometu. Jak vjetar i obilna kiša prije svega su namučili žitelje Umaga i Poreča.

Oko 19 sati nedaleko od Umaga se nasukala jedrilica s dvoje talijanskih državljana. Oni, srećom, nisu ozlijeđeni, međutim jedrilica je oštećena, te su je nakon intervencije djelatnici Lučke kapetanije oteglili u umašku marinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali bez struje

U Poreču je zbog nevremena pao telefonski stup i oštetio montažnu trgovinu za prodaju kruha. Dijelovi Marčane, Vodnjana i Buja ostali su bez struje, a obilne oborine prouzročile su odrone kamenja na Istarskom ipsilonu kod čvora Lupoglav, lokalnoj cesti kod sela Kresini, nedaleko od Žminja te u Plominu.

Glas Istre piše da su stabla, koje je porušio vjetar, ometala promet na cesti Lindar – Žminj, te na cestama u Umagu. Domaćinstva u Marčani i Vodnjanu do 2.15 sati bila su bez struje, a ona u Bujštini bez električne energije dočekala su i jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toalete vadili iz mora

Nevrijeme nije prouzročilo veću štetu u Rovinju. Vatrogasci su ispumpavali vodu u Ulici Franje Iskre, a posla su se prihvatili i zbog dva pokretna WC-a, koje su morali izvlačiti iz mora gdje ih je s Velikog mola bacio jak vjetar.

Agencija Pixsell pak javlja kako je i Rijeku i Pulu "zalila" obilna kiša. No, zasad nije poznato je li bilo većih problema od onih koje je u prometu prouzročila voda na gradskim prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neki mediji javljaju da je poplava zbog obilnih oborina bilo na i u Rabu, tamošnji vatrogasci za Danas.hr demantirali su tu informaciju. Tvrde da nisu imali nijednu intervenciju.

Upozorenje za ponedjeljak

Nekoliko dana ranije meteorolozi su najavili mogućnost nevremena kao rezultat dugotrajne vrućine i suše. Jaku grmljavinu, olujni vjetar i obilnu kišu najavili su baš u prijelazu s nedjelje na ponedjeljak na sjevernom dijelu Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza o pogoršanju vremena u ostatku zemlje najavljena za ponedjeljak pokazala se točnom. Sredinom dana dobar dio Hrvatske zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno umjerenom ili ponegdje i obilnom kišom. Temperatura je također prema najavama pala i za desetak stupnjeva.

Tako je u Pazinu u podne izmjereno svega 15 stupnjeva, a u Rijeci 17. Zagrepčane je grijalo svega 19 stupnjeva. Iznimka je Slavonija do koje pogoršanje još nije došlo. U Osijeku i Slavonskom Brodu, primjerice, u podne je izmjereno 30 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108190815006 arti-201109030039006 arti-201109180090006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo