FOTO: / Gumenjakom kroz plićak pun djece!

Kupanje na jednoj od najatraktivnijih dubrovačkih plaža – Svetom Jakovu – predstavlja uživanje pod najtežim okolnostima.

21.6.2012.
15:39
VOYO logo

Naime, Blaženko Jelavić, koji već više od desetljeća i pol ima u koncesiji krupan komad spomenute javne plaže, odlučio je dopremati turiste povećim gumenjakom. I to ne preko mola koji je izgradio, a oko čije je gradnje bilo prijepora i u županijskoj skupštini, nego direktno kroz plićak u kojemu su se kupali građani sa svojom djecom!

Jedna od kupačica dokumentirala je cijeli događaj, ali oko 11 sati je odlučila i nazvati Državnu upravu za zaštitu i spašavanje na broj 112. Njen su poziv proslijedili policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naelektrizirana građanka'

"Ondje su obećali da će poslati pomorsku policiju, no ništa se nije dogodilo čitavih 20 minuta. Nazvala sam ponovno 112, pa su me prespojili na Lučku kapetaniju. Ondje mi je službenik kazao da 'vidi da sam naelektrizirana', što nisam mogla vjerovati. Očigledno je, gazda ima posebnu zaštitu", kazala nam je čitateljica, navodeći i da je na plaži ostala do podneva i da se nikakva pomorska policija, kako su najavili u Kapetaniji, nije pojavila.

Pokušali smo doznati od Lučke kapetanije gdje je zapelo i zašto građanima nepristojno odgovaraju na pritužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da je to itko ovdje rekao, to je neka greška", kaže nam Vlado Tomašević iz Lučke kapetanije o ophođenju prema građanima. "Informirani smo vezano za taj događaj", nastavlja.

Pomorska policija intervenirala

"Pomorska policija je intervenirala, a čujem da nisu imali plovila, pa su poslali policajca kopnom", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša sugovornica tvrdi da nikakvog policajca nije vidjela ni sat vremena nakon dojave, a u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj doznajemo da su intervenirali baš u trenutku kad je ona napustila plažu. Informaciju iz Lučke kapetanije o policajcu pješaku nije potvrdila.

"Možemo Vam potvrditi da je danas u 11.06 sati zaprimljena dojava o gumenjaku koji se kretao većom brzinom između kupača ispred jedne plaže na predjelu Ploča u Dubrovniku. Oko 12 sati policijsko plovilo je izašlo na mjesto događaja, međutim nije zateklo spomenuti gumenjak, a o svemu je obaviješteno nadležno inspekcijsko tijelo, Lučka kapetanija, u čijoj nadležnosti su daljnje aktivnosti oko utvrđivanja elemenata počinjenja prekršaja u skladu s prekršajnim zakonom", navela je glasnogovornica Marija Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan nadzor

Kada smo je upitali jesu li fotografije dokaz da je gumenjak bio ondje, ona je kazala da to treba utvrditi Lučka kapetanija.

"U sklopu naših aktivnosti, pomorska policija će obilaziti, odnosno povećati nadzor tog područja", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Jelaviću je produljena koncesija za plažu 2010. godine pod okolnostima koje su bile sumnjive nekim županijskim vijećnicima.

Dva ponuđača davala više novca za tu plažu

Naime, uz Jelavića, na natječaj su se javila još dva ponuđača koja su nudila veći novac lokalnoj samoupravi. Najviša ponuda je bila 118 tisuća kuna godišnje uz 5,27 posto ostvarenog prihoda. Drugi je nudio 111 tisuća kuna godišnje i 4 posto prihoda, dok je Jelavić ponudio 90 tisuća kuna i 4,5 posto ukupnog prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje stručnog tijela skupštine je glasilo da je Jelavić bio dobar gospodar plaže, a branio ga je član tog tijela Branko Negodić. Dubrovački vjesnik tada je prenio da je ustvrdio i da građevinski objekti koje je Jelavić dogradio nisu bespravni. Jelaviću se prigovaralo zbog izgradnje mola i asfaltiranja cestovnog prilaza, ali i proširenja terase.

O kolikoj se terasi radi i koliko javne površine ostaje na njenim rubovima, nakon što prođete kroz šumu suncobrana i ležaljki, jasno se vidi i iz fotografija naše čitateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporni je natječaj na kraju poništen, no Jelavić pobjeđuje u veljači 2011. godine s ponudom od 221 tisuću kuna uz 9 posto prihoda od djelatnosti. Dano mu je 7,5 tisuća četvornih metara površine.

U tvrtki Jelavić d.o.o., koja je koncesionar sporne plaže, nitko se nije javljao na telefon do zaključenja ovog teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo