FINANCIAL TIMES O HRVATSKOJ: / Zemljom vlada krhka koalicija koju predvodi slab premijer

Image

Ugledni poslovni list Financial Times pisao je o aktualnom političkom i društvenom stanju u Hrvatskoj.

12.6.2016.
14:44
VOYO logo

Autor FT-ovog teksta zapitao se nije li možda sazrijelo vrijeme da se prestanemo deklarirati kao dio centralne Europe koja, u posljednje vrijeme, sve jače naginje ekstremnoj desnici - ili, kako to autor zove, neliberalnoj demokraciji.

Radi se o teminu koji je skovao mađarski radikalno desni predsjenik Viktor Orban definiravši neliberalnu demokraciju kao oblik vladavine koji zadržava elemente demokratičnositi, ali je istovremeno jako udaljen od sjevernoameričkih ili zapadnoeuropskih standarda slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAJNJE SUMNJIVA SITUACIJA: /

Hrvatska Vlada ne postoji, ali je maksimalno učinkovita

Image
KRAJNJE SUMNJIVA SITUACIJA: /

Hrvatska Vlada ne postoji, ali je maksimalno učinkovita

Hrvatska se opasno približava modelu neliberalne demokracije

Već smo počeli svjedočiti tome da Vlada zakone koristi onako kako njoj to u datom trenutku odgovara. A gledali smo i pokušaje vršenja pritiska na neovisne institucije poput HNB-a i ukidanje nezavisnih medija. Sjećamo se i Glavaševe Slavonske sokolske garde, a sve su glasniji i ksenofobni dijelovi desnice. Sve su to značajke neliberalne demokracije.

Image
Foto: screenshot

Članak FT-a

Jasno, u Hrvatskoj stanje još uvijek nije radikalno kao, recimo, u Poljskoj ili Mađarskoj, ali neosporno je da smo na jako dobrom putu da se priključimo srednjoeuropskim političkim trendovima, misli FT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fali nam još samo jednostranačje

Autor FT-ovog članka nije nas u pribrojio pobornicima neliberalne demokracije zbog toga što hrvatskim političkim krajobrazom još uvijek ne vlada jednostranačje i to je ono što nas razlikuje od Poljske i Mađarske, zemalja u kojima vladajuća ekstremna desnica uživa golemu podršku. No, to autora nije spriječilo da HDZ usporedi s Fideszom i Pis-om.

A kaže i kako je na prošlim parlamentarnim izborima izabrana Vlada desnog centra koju na okupu drži slab tehnokratski premijer te predviđa skori kolaps te Vlade i izlazak na prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, FT ističe i da će se HDZ u dogledno vrijeme teško vratiti na vlast s obzirom na to da je toj stranci teško narušen ugled nakon skandala sa Sanaderom te se nada da će Hrvatskom konačno zavladati neka struktura koja će znati provesti toliko potrebne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo