KAD DRŽAVA POSLUJE / Fina uložila 5,8 milijuna kuna u menzu pa je dala u zakup državnoj tvrtki Pleter za 850 eura

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Fina zakupnika nije tražila natječajem, nego je posao direktno dogovoren s tvrtkom Pleter

23.9.2020.
11:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je čak 6,5 milijuna kuna država uložila u uređenje jednog od skupljih restorana na tržištu, napokon je poznato i tko je zakupnik restorana na šestom katu Finine zgrade u Ulici grada Vukovara 70 - tvrtka Pleter.

Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Image
NAPETA SITUACIJA /

Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Fina je ugovor o zakupu poslovnog prostora s tvrtkom Pleter sklopila još lani, točnije 21. siječnja, i to šest mjeseci prije nego što je objavljen prvi natječaj za građevinske radove na uređenju šestog kata Finine zgrade što znači da se prostor s intencijom uređivao za državnog zakupnika, piše Jutarnji list, koji je i prije godinu dana pisao o skupom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iznimno skupi poslovni prostor Fina zakupnika nije tražila natječajem, nego je posao direktno dogovoren s tvrtkom Pleter, što im je, tvrde, omogućio zakon: ''Ugovor je sklopljen bez raspisivanja javnog natječaja, budući da su i Zakupodavac i Zakupnik u vlasništvu Republike Hrvatske, a sve sukladno članku 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora''.

Članak na koji se Fina poziva kaže da doista nema potrebe raspisivati javni natječaj kad ga sklapaju međusobno RH i jedinice lokalne samouprave, odnosno pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ali isključivo ako je to “u općem, gospodarskom i socijalnom interesu građana''. No, pitanje koje se postavlja jest što bi to točno bio opći interes građana da Fini i Pleteru omogući ovaj lukrativni posao.

Pleter Fini za zakup ovog prostora mjesečno plaća 6.250 kuna, odnosno 850 eura. Iz Fine tvrde kako je u cijenu uračunato da pristup restoranu neće imati građani i građanke, već samo djelatnici i djelatnice Agencije čime će Pleter, ističu, biti ograničen u ostvarivanju prihoda. Inače, tržišne cijene zakupa kreću se između 20 i 30 eura za kvadrat, a na ulici između 30 i 50 eura. U slučaju Pletera, prosječna cijena ispada oko 1,7 eura za kvadrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo