PRVI DONOSIMO / Filipović reagirao na Tomaševićevu odbijenicu: 'Ima najveći proračun, nemoguće da nema'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tomašević kaže da vladina uredba utječe tek na četvrtinu odluke o povećanju cijene vode. Najvećim dijelom tu su bitne investicije jer vodovodne cijevi moraju se mijenjati

1.12.2022.
15:01
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja za RTL se osvrnuo na navode zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji kaže da unatoč uredbi Vlade, mora poskupiti cijena vode.

Ministar smatra da do poskupljenja ne smije doći jer ne postoji nikakav opravdan razlog da dođe do njega. "Vlada je na današnjoj sjednici prolongirala uredbu koja je bila razlog zašto je gradska vlast i gradonačelnik najavila povećanje cijene vode. Vlada će paketom jesenskih mjera pomoći Gradu Zagrebu s 580 milijuna kuna, kada govorimo o cijeni električne energije, pa sada neće biti razloga za poskupljenjem cijene vode. Pozivam sve druge jedinice lokalne i regionalne samouprave da ako su mislili ići u tom smjeru da od toga odustanu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče toga da porast cijene vode znači da ne rastu druge cijene komunalija, Filipović tvrdi. "Mi smo u vladinom paketu uključili sve vodovode da imaju cijenu struju koja je takva da ne raste cijena vode. Znate da su svi vodovodi imali visoke račune za struju. To smo stabilizirali jesenskim paketom mjera, a sad smo odgodili početak uredbe koja je bila navedena kao sporna i trenutno nema nikakvog razloga za poskupljenja. Svi moraju snositi teret ove krize. Vlada svakodnevno pomaže i kada govorimo o cijeni goriva i ograničavanjem cijena dijela proizvoda u maloprodaji, i oko struje i plina. Jako puno smo učinili i za Grad Zagreb. Vlada radi sve pa očekujemo i da Grad Zagreb napravi barem nešto u tom kontekstu", kaže.

Image
'to je tek dio' /

Tomašević nakon vladine odgode o poskupljenju vode: 'Nužna je, smanjit ćemo, ali...'

Image
'to je tek dio' /

Tomašević nakon vladine odgode o poskupljenju vode: 'Nužna je, smanjit ćemo, ali...'

Što se tiče toga da gradonačelnik poskupljenjem cijena vode nastoji pokriti investicije zamjene vodovodnih cijevi, ministar Filipović kaže da je novi proračun Tomaševića najveći ikad. "Iznosi 16,6 milijardi kuna, nitko mi ne može reći da se tu ne može pronaći dio novca za rekonstrukciju mreže uz povlačenje sredstava", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuje kako svi moraju činiti sve da uzmu teret na svoja leđa, a ako grad ipak odluči povećati cijene, smatra, doprinijet će povećanju inflacije i naštetiti kupovnoj snazi građana.

Naposljetku, svim je gradovima poslao poruku da ne dižu cijene jer za to, ponavlja, nema potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo