nakon sastanka / Filipović priprijetio trgovcima: 'Poskupljenja? To vam neće proći! Crne liste? I to je moguće!'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Resorni ministar vrlo oštro nastupio je nakon sastanka s predstavnicima trgovina gdje je na stolu bilo neopravdano dizanje cijena. Ministar poručio: 'Danas sam trgovačkim lancima poručio i svima koji će pokušati iskoristiti da zarade na teret građanima, to im neće proći'

3.1.2023.
10:38
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

"Podižu cijene i tako pokušavaju prevariti građane, to im neće proći. Ako se pogleda mjesec rujan, ograničili smo cijenu devet osnovnih proizvoda kako bi pomogli sugrađanima u potrebi. Tada su trgovci govorili da će propasti, da će biti nestašice. Ništa od toga nije se dogodilo. Od devet proizvoda čak sedam ima niže cijene, došlo je do konkurencije, cijene su se spustile, a tada je ukupno sniženje bilo 30 posto", poručio je to nakon sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca ministar gospodarstva Davor Filipović.

Nastavio je: "Danas sam trgovačkim lancima poručio i svima koji će pokušati iskoristiti da zarade na teret građanima, to im neće proći i učinit ćemo sve da zaštitimo građane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo što su trgovci rekli na sastanku.

"Pitao ih da mi netko od njih kaže kako to da su cijene goriva pale, da je cijena dizela 2 kune niže u odnosu na cijene koje bi bile da nije bilo mjera Vlade, neka kažu tko je pojeftinio proizvod? Nitko nije odgovorio. Rekao sam i da je struja u Sloveniji skoro 60 posto skuplja, tamo je bilo osjetno smanjenje proizvoda cijena kod nas. Nisam čuo odgovor. Nema razloga za kontinuirano dizanje cijena. Uvijek slušamo priču da je netko prije njih počeo dizati cijenu. Dosta je toga.",oštar je bio ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li se ovaj sastanak mogao održati ranije i spriječiti da se cijene zaokružuju na više, odgovorio je da su postupali u dobroj vjeri.
"S obzirom na rast cijena lani, nismo očekivali da se ovo dogodi", rekao je.

Image
PRIPREMITE SE /

Ministar objasnio zašto bi trgovci i nakon 1.1. mogli vraćati kune, fale još milijuni eurokovanica

Image
PRIPREMITE SE /

Ministar objasnio zašto bi trgovci i nakon 1.1. mogli vraćati kune, fale još milijuni eurokovanica

Trgovci i dalje tvrde da nisu digli cijene, ima li resorno ministarstvo konkretne podatke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Državni inspektorat je na terenu, oni će dati precizan izvještaj. Kad razgovarate s predstavnicima trgovačkih lanaca, sve je u redu, nitko nije povećao cijenu, ali i vi znate kad odete u trgovinu koliko vam treba da bi kupili stvari za normalan život. Došlo je do povećanja cijena, institucije će raditi na zaštiti građana", rekao je Filipović.
Poručio je da Vlada ima mehanizme da zaštiti građane i potom poslao jasnu poruku: "Baš je sve na stolu, od crnih listi, do zamrzavanja širokog spektra proizvoda, baš sve."

Na konstataciju da su predstavnici trgovaca otišli nezadovoljni sa sastanka, Filipović je rekao da vjeruje da će se dogovoriti, ali da svi moraju podnijeti teret krize. "Ne može Vlada kontinuirano intervenira u cijene energenata, da se osigura hrvatski plin za hrvatske institucije, a da netko na teret naših građana gleda kako da poveća dobit. Moraju se svi društveno odgovorno pokazati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o crnim listama, rekao je da su ih u Sloveniji pokrenule nevladine udruge, ali da nije isključeno da će Ministarstvo gospodarstva ići sa svojom crnom listom.
O ponašanju Croduxa i Petrola nije htio govoriti te je rekao da je inspekcija na terenu te da će nadzor trajati narednih dana.

Pogledajte izjavu ministra nakon sastanka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u našoj anketi pitali smo vas za mišljenje je li vrijeme da se uvedu "crne" liste onih koji koriste uvođenje eura za dizanje cijena. Ispunite je!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo