OTKRIO ŠTO SU DOGOVORILI / Filipović nakon pregovora s trgovcima o spuštanju cijena: 'Načelno su svi podržali ovaj prijedlog'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Neslužbeno, na niže cijene proizvoda pristali su Konzum, Tommy i KTC

12.9.2023.
15:33
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović u utorak je odradio razgovore s predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi dogovorili supuštanje cijena za pojedine artikle.

Neslužbeno, na niže cijene proizvoda pristali su Konzum, Tommy i KTC, koji su i ranije pristali dostavljati podatke o cijenama svojih proizvoda za stranicu kretanjecijena.hr, objavio je Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Načelno su svi trgovci podržali dogovor Vlade, sutra ćemo izaći s detaljnim informacijama", kazao je uvodno ministar Filipović u izjavi za medije nakon što je u utorak odradio sastanke s predstavnicima svih trgovačkih lanaca.

"Ideja je da se cijene vrate na 31. prosinca prošle godine, ali treba imati na umu da nisu svi trgovci isti. To će biti prilagođeno. Svi su pokazali visoko razumijevanje da cijene treba početi stavljati pod kontrolu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako misli da su konzultacije danas prošle jako dobro.

"Svi razgovori su bili konstruktivni", kazao je Filipović te je, na pitanje zbog čega do ovog dogovora nije došlo ranije, kazao da je za dobre stvari uvijek pravi trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna vrijednost košarice kod nekih će biti vraćena na 31. prosinca

"Dio trgovačkih lanaca danas mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja. Javit će nam kada mogu reagirati. Neki mogu već od petka, ali treba im dati prostora. Sutra će dati više detalja", kazao je.

Dodao je kako je poanta da se građanima izađe u susret i da se cijenu krene snižavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I trgovcima je u interesu da se očuva kupovna moć građana. Ne bih govorio koliko je njih to pristalo napraviti, neki će to napraviti u potpunosti. Ne govorimo o 360 proizvoda nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će kod nekih trgovaca biti vraćena na 31. prosinca, kod nekih na 90 posto", pojasnio je ministar.

Na pitanje, hoće li doći do razgovora i s dobavljačima, kazao je: "Trgovci razgovaraju s dobavljačima, oni su danas pružili ruku i načelno podržali inicijativu. Sutra će vjerujem i premijer izaći s konkretnim informacijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović nije htio otkriti hoće li svi trgovci spuštati cijene istim artiklima.

"Ovo o čemu smo razgovarali ide u smjeru da se do kraja godine smanje cijene i drugih proizvoda", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je zajednički dogovor da se ne izlazi s informacijama dok trgovine ne naprave konačne izračune. Ponovio je da su konzultacije prošle 'jako dobro'.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo