Blizu rekorda / Fenomen koji se rijetko viđa: Pogledajte prizore sa slapova Krke koji oduzimaju dah

Ako se kiše nastave, današnjih 179 centimetara na Skradinskom buku možda naraste pa i premaši rekordna 223 centimetra iz 2005. godine

2.6.2019.
19:49
VOYO logo

Kišni svibanj turistima na obali nije dopustio kupanje u moru ni uživanje na suncu, ali kiša koja neprestano pada ima i svoju ljepšu stranu koja se može vidjeti na Krki. Krška je rijeka ovih dana osobito bujna i raskošna, a vodostaj na Skradinskom buku je u samo dva dana narastao za 91 centimetar. Ovakav fenomen rijetko se događa gotovo na samom početku ljeta.

17 sedrenih barijera na jednom od sedam veličanstvenih slapova na Krki ne može zaustaviti silnu vodu koja nadire. Skradinski buk rijetko je kad ovako raskošan, osobito ne u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je fantastično, jako interesantno i impresivno", rekao je Mario iz Portugala.

"Posjetili smo neke otoke, a kako je u Hrvatskoj sada kišno, došli smo vidjeti slapove. Spektakularni su", izjavio je Sean iz Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Singapuru nemamo ovakve slapove i jako smo sretni što ovo možemo vidjeti", rekla je Agnes iz Singapura.

Vodostaj je zbog dugotrajnog kišnog razdoblja u samo dva dana narastao za gotovo metar pa sada turisti veličanstvene prizore nalaze diljem 47 kilometara pješačkih i 470 kilometara biciklističkih staza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevna posjećenost Parka trenutačno iznosi od četiri do šest tisuća ljudi. Inače, tijekom ljetnog razdoblja imamo ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku, to nam je najposjećeniji slap, na 10.000 posjetitelja u jednom trenutku", izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

Uz obvezno fotografiranje i selfije uz fascinantnu prirodu, turisti se obično opskrbe i slatkim zalogajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupile smo trešnje i ušećerene narančine korice. Prelijepo je, malo hladno, ali prelijepo", rekla je Pia iz Finske.

"Sada najviše jedu, gladni su. Ledeno je, i onda jedu. Kupuju smokve, trešnje, bajame pržene", izjavila je Sandra Šupe iz Lozovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doživljaj raskošnog, vodom bogatog Skradinskog buka nekima nije potpun bez kupanja, unatoč smrzavanju.

"Jako je, jako hladno, ali htjeli smo testirati svježu vodu. Tako je bistra da moramo ući", rekla je Megan iz Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro bi temperatura u jezeru ispod slapa ipak trebala biti viša i pogodnija za kupanje, ali ako se kiše nastave, današnjih 179 centimetara na Skradinskom buku možda naraste i prijeđe rekordna 223 centimetra iz 2005. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo