Unatoč padu proizvodnje / Prijeti li nestašica lijekova zbog koronavirusa? Farmaceuti nas uvjeravaju da ne!

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Goran Stanzl/PIXSELL/Thinkstock

Hrvatski proizvođači lijekova uglas poručuju: 'Problema zbog koronavirusa nema'

6.3.2020.
15:30
Sanjin Strukić/PIXSELL/Goran Stanzl/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Dok se broj zaraženih od koronavirusa sve više povećava, raste zabrinutost oko opskrbe lijekovima, posebno s obzirom na nestanak zaštitnih maski za lice, koje su proteklih tjedana nestale s polica, mada ne štite od virusa.

Osim toga, koronavirus izaziva probleme za hrvatsko gospodarstvo. Italija je važan gospodarski partner i širenje virusa uzrokuje velike gubitke. No, možda i najjači udar mogao bi biti na turizam, važnu hrvatsku gospodarsku granu jer već sada na vidjelo izlaze podaci koji nam nikako ne idu na ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači lijekova uvelike ovise o materijalu i sastojcima koji dolaze, između ostalih, iz zemlje iz koje je koronavirus i krenuo - Kine.

Ipak, ako je suditi po odgovorima koje smo dobili iz tvrtki koji se bave proizvodnjom lijekova u Hrvatskoj, problema zasad nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pliva: 'Ne vidimo učinak ovih događaja'

Iz najvećeg hrvatskog proizvođača lijekova Plive, na pitanje Vijesti.hr, jesu li vidljive poteškoće u svakodnevnom poslovanju zbog koronavirusa, tvrde da kao dio Teva grupe sustavno prate događanja vezana uz širenje koronavirusa na lokalnoj, ali i globalnoj razini te je upoznata s trenutnim stanjem. 

"Posvećeni smo minimiziranju mogućeg učinka koronavirusa (COVID-19) na naše zaposlenike, pacijente kao i na naše poslovanje", odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je kako mnogi aktivni farmaceutski sastojci potrebni za proizvodnju lijekova dolaze iz područja zahvaćenih epidemijom virusa, ne samo Kine, što potencijalno može utjecati na proizvodne kapacitete i stabilnost opskrbe istima, ali što se tiče našeg lanca opskrbe u ovom trenutku ne vidimo učinak ovih događaja na njegovu cjelovitost", uvjeravaju u Plivi poručujući da će i dalje nastaviti ocjenjivati i štititi taj dio njihovog poslovanja, kao i sva druga područja. 

"Kako će se ovaj javnozdravstveni problem dalje razvijati, naše kupce obavještavat ćemo najnovijim bitnim informacijama", naglasili su iz Plive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JGL: 'Imamo dovoljno zaliha repromaterijala za par mjeseci'

I još jednog domaćeg proizvođača, riječke farmaceutske tvrtke Jadranski galenski laboratorij (JGL), u ovom trenutku koronavirus ne ugrožava.

"U tvrtki ovog trenutka imamo dovoljno zaliha repromaterijala za par mjeseci. Također, za sada nemamo poteškoća u nabavci, većina naših dobavljača je iz Europe, a samo dio njih ima svoje dobavljače iz Kine. Iz tog razloga u nekom trenutku može doći do eventualnih dužih isporuka, ali situacija je potpuno pod kontrolom", kazao nam je izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić poručuje da u JGL-u pojačano rade na dostupnosti proizvoda koji mogu pomoći u higijeni, kao što su proizvodi iz linija Aqua Maris i Septogal, kao i onima koji pomažu dezinficiranju kože, predmeta ili prostora, poput Dermospraya i 70 posto Denaturiranog alkohola, za kojima je veća potražnja zadnjih tjedana. 

"S obzirom na situaciju i našu poziciju unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, odgovorno smo pojačali savjetodavne i stručne usluge u ljekarnama i kroz JGL savjetovalište, kako bismo omogućili još intenzivniju skrb za kupce i pacijente. Ujedno, i naše zaposlenike smo dodatno opskrbili proizvodima za higijenu i prevenciju", naglasio je Mislav Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herceg: 'Nema problema'

Da situacija nije ni blizu zabrinjavajuće, u telefonskom razgovoru nam je rekao i predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore i direktor tvrtke Medika Jasminko Herceg.

"U ovom trenutku nikakvih problema nema", kazao je za Vijesti.hr Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belupo: 'Sve je nabavljeno u drugoj polovici prošle godine'

Da su dobro pripremljeni i da im koronavirus neće stvoriti probleme u poslovanju poručju i iz Belupa.

"Belupo posluje s više od 90 svjetskih proizvođača aktivnih supstanci, od čega je 10 iz Kine. Iz ukupno 173 aktivne supstance, proizvodimo 1856 proizvoda, pakiranih u 365 doza i 672 veličine pakiranja. Lijekove iz svog portfelja distribuiramo na 18 europskih tržišta. Budući da proizvodnju planiramo godinu dana unaprijed, sve su djelatne tvari, od svih dobavljača, nabavljene u drugoj polovici prošle godine", kazali su nam u Belupo i jasno naglasili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tom tragu, Belupo nema i neće imati nikakvih problema s opskrbom tržišta, jer ima dovoljne zalihe sirovina i gotovih proizvoda", kažu u Belupu.

DZS: 'U siječnju za najvećih 36,8 posto pala proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka'

No, iako poručuju da poslovanje zasad ide u najboljem redu, zanimljivo je da je baš danas Državni zavod za statistiku objavio podatke prema kojima je u siječnju, unutar prerađivačke industrije, za najvećih 36,8 posto pala proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tim istim podacima, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju je pala za 5,5 posto u odnosu na prvi mjesec prošle godine, dok je u u odnosu na prosinac porasla za 0,6 posto.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo