FANTASYLAND OSTAO FANTAZIJA: / Na mjestu velebnog aquaparka zjapi tek velika rupa

20.8.2015.
15:30
VOYO logo

Na 27 hektatra trebao je niknuti vodeni park, dva hotela luksuzna hotela, zabavni i sportski park, a planirano je bilo zapsoliti 800 ljudi. Nakon što je stari Šmidhen uskoro porušen, a Zagreb te 2009. bio oblijepljen plakatima s pozivima u Fantasyland, činilo se da je projekt vrijedan 170 milijuna eura na korak do ostvarenja. No, do danas nije ni započet.

Image
TROPSKI OTOK USRED NJEMAČKE: /

Najveći vodeni park u zatvorenom (u kojem se leti balonom)

Image
TROPSKI OTOK USRED NJEMAČKE: /

Najveći vodeni park u zatvorenom (u kojem se leti balonom)

Nagomilani dugovi, blokirani računi...

U međuvremenu se, kako piše Poslovni dnevnik, svašta događalo. Čolak je prozivao čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka da dvije godine nije htio potpisati parcelacijski elaborat za Fantasyland. Onda je u veljači 2010. Čolak uhićen u sklopu afere Bankomat, osumnjičen da je u eri Josipa Protege kao povlašteni klijent dobio neosigurane kredite od oko 43 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima dvojici i ostalim optuženima započelo je suđenje u siječnju 2014. godine.

Nadalje, tvrtka Fantazija-projekt nakupila je 47,6 milijuna kuna duga, računi su im bili blokirani, pa u veljači 2015. podnose prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Otad je Nagodbeno vijeće u četiri navrata Čolaku produljivalo rok za dostavu nedostajuće dokumentacije, a kao novi rok sada je određen 31. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovnici odnijeli i zaštitnu ogradu

Za to vrijeme, na mjestu gdje je planirana izgradnja bazena, i dalje je ledina. A jedan od vjerovnika odnio je i zaštitnu ogradu gradilišta.

“Zaštitna ograda gradilišta pripadala je Stipić grupi, oni su je i odnijeli. S njima smo, po preporuci Zagrebačke banke, sklopili ugovor o izvođenju radova u iznosu od 40 milijuna eura. Tu smo preporuku prihvatili u vrijeme kad je Zagrebačka banka odlučila financirati projekt. Dogovor o financiranju je postignut u prisutnosti ministra gospodarstva Radimira Čačića, predsjednika Uprave HBOR-a Antuna Kovačeva, predstavnika Stipić grupe Svena Muellera, a dogovor je osobno potvrdio Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke", kazao je Čolak za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čolak optužuje HEP za blokadu

Na pitanje novinara kada se ipak može očekivati realizacija projekta Fantasyland, Čolak je odgovorio: "Da su odgovorne osobe u državi postupale sukladno zakonu, Fantasyland Šmidhen, najrazvijeniji turistički projekt u Hrvatskoj, već bi odavno bio završen. Očito je nečiji interes bio da to ne bude tako".

Još 2009. godine, kaže, tvrtka je imala gotovo sve dozvole za početak gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo nadomak ishođenju građevinske dozvole, koju je nemoguće dobiti bez suglasnosti na parcelacijski elaborat, a HEP je svojim nezakonitim postupanjem blokirao sve procese", kazao je Čolak za Poslovni dnevnik.

Usprkos svemu, Vlada RH uvrstila je Fantasyland u katalog projekata od strateškog značaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovni dnevnik / Danas.hr

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike