FABRIS PERUŠKO PISAO EK: / 'Slovenija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti prijenos Mercatora u Fortenovu!'

Image

'Po svemu sudeći Slovenija kroz banku čiji je vlasnik i koju kontrolira,

27.12.2019.
19:35
VOYO logo

Izvanredni povjerenik Agrokora, Fabris Peruško, danas je napisao pismo potpredsjednici Europske komisije (EK) te povjerenici EK za tržišno natjecanje Margarethi Vestager, ali i direktoru Direktorata za tržišno natjecanje EK Ceciliju Maderu Villareju, piše Novac.hr. Osim toga, Peruško je pisao i čelnim ljudima u tijelu za tržišno natjecanje svih država članica EK i članica Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja. U svom pismu Peruško ih izvještava "o nedavnim postupcima slovenske Javne agencije za varstvo konkurence (Agencija) vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, koji su u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije".

Image

Zagreb: Održano proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine 03.12.2018., Zagreb - U hotelu Westin odrzano je proglasenje gospodarstvenika i gospodarskog dogadjaja 2018. godine. Fabris Perusko. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Peruško je odlučio uputiti pismo nakon što je saznao da je žalbu, koju je Agrokor 24. prosinca podnio na odluku zapljene dionica Mercatora, Agencija tek 27. prosinca preko obične pošte proslijedila ljubljanskom Sudu za prekršaje. Tako će sud krenuti s odlučivanjem 30. prosinca, a na raspolaganju ima 48 sati za donošenje odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europskog, te nacionalne regulatore za tržišno natjecanje Peruško u ime Agrokora d.d. podrobno izvještava o povredi legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a, diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a, te povredama koje, de facto, predstavljaju uskraćivanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a, a koje su počinjene od strane slovenske Agencije za tržišno natjecanje", piše u Agrokorovom priopćenju.

Image
MERCATOR I FORTENOVA NISU SE DOGOVORILI SA SLOVENSKIM DOBAVLJAČIMA: /

Gospodarska komora Slovenije odgodila sastanak za siječanj

Image
MERCATOR I FORTENOVA NISU SE DOGOVORILI SA SLOVENSKIM DOBAVLJAČIMA: /

Gospodarska komora Slovenije odgodila sastanak za siječanj

'Slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti prijenos Mercatora u Fortenova Grupu'

Peruško navodi kako su ta pitanja trenutno predmet lokalnih sudskih sporova u Sloveniji, no ističe kako će u ovoj slučaju vjerojatno biti pokrenuti i međunarodni sudski postupci. Zbog reputacijskih i praktičnih implikacija koje ta pitanja imaju za pravo i politiku tržišnog natjecanja kao i pitanja insolventnosti na zajedničkom tržištu, Peruško je skrenuo pažnju šefovima nacionalnih tijela za tržišno natjecanje, baš kao i povjerenici EK za tržišno natjecanje. U svom pismu izvanredni povjerenik ističe da se čini da "slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti prijenos Mercatora u Fortenova Grupu i umjesto toga orkestrirati da se udio od 69,6 posto prenese na neku treću osobu", piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim ciljem je agencija 24. rujna 2019. Agrokoru izrekla kaznu od 53,9 milijuna EUR zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije Agenciji prijavio koncentraciju na ocjenu. Agencija je tu kaznu iskoristila kao izliku za zamrzavanje udjela od 69,6 posto kako bi spriječila njegov prijenos na Fortenova Grupu. Ti postupci su u suprotnosti s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a te predstavljaju međunarodnu povredu prava", ističe Peruško u pismu te navodi i nekoliko ključnih problema s prijenosom imovine Mercatora koji je eskalirao zadnjih mjeseci.

'Slovenija namjerno krši zakone EU-a'

Peruško i pismu podsjeća kako je insolventnost Agrokora priznata na britanskim, američkim i švicarskim sudovima te dodaje kako je u okviru EU izvanredna uprava dodana u Aneks A Preinačene uredbe o insolventnosti koja je stupila na snagu 26. srpnja 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

11.07.2009., Zagreb, Hrvatska - Zgrada Mercator centra iznad kojeg u stanu zivi Josip Zagajski. Slovenska policija u vlaku uhvatila je Josipa Zagajskog koji je najavio da bombom ide ubiti slovenskog premijera Pahora. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Kao takav, postupak izvanredne uprave u skladu je s Preinačenom uredbom o insolventnosti i unutar njezina djelokruga te bi stoga trebao biti priznat u Sloveniji. Međutim, to priznanje spriječilo bi slovensku administraciju u oduzimanju i/ili zamrzavanju Agrokorova udjela od 69,6 posto u Mercatoru, te je odlukom slovenskog Vrhovnog suda od 14. ožujka 2018. godine to priznanje odbijeno. Tu odluku nemoguće je razumjeti i zbog toga je ona predmet procjene od strane Ustavnog suda Republike Slovenije", piše u pismu Fabris Peruško.

K tome, Peruško podsjeća kako je slovenska državna banka naznačila da će, ako Mercator ne pristane pogodovati dobavljačima iz Slovenije, odbiti dati suglasnost koja je prema mjerodavnim dokumentima o financiranju potrebna za prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova Grupu. Napisao je da " time po svemu sudeći Slovenija kroz banku čiji je vlasnik i koju kontrolira, namjerno krši zakone EU-a i radi nezakoniti pritisak na Agrokor i Fortenova grupu da pogoduju slovenskim kompanijama ispred onih koji dolaze iz drugih dijelova EU-a". Također, izvanredni povjerenik upozorava kako će posljedica djelovanja slovenske adminitracije biti restrukturiranje Agrokora koje je u tijeku. U to se ubraja i prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova Grupu te će taj proces biti odgođen ili izbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peruško u pismu čelnicima europskog i nacionalnih regulatora za tržišno natjecanje zaključuje da "to može imati vrlo značajne implikacije za vjerovnike, te u širem smislu i za režime tržišnog natjecanja i insolventnosti na razini EU-a".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo