ABECEDA POJMOVA / F kao fragmentacija ili frakcija

Image
Foto: RTL

Parlament je u pravilu nisko ili umjereno fragmentiran ako u njemu, po pravilu, nema više od pet stranaka, ako dvije stranke mogu sastaviti koalicijsku vladu, te ako u njemu nema ekstremnih političkih stranaka.

18.11.2011.
12:12
RTL
VOYO logo

Fragmentacija - pojam koji se u izbornoj literaturi odnosi na fragmentaciju izbornoga i, pogotovo, parlamentarnoga stranačkog sustava. Fragmentiranost se mjeri brojem stranaka u parlamentu, brojem mandata pojedinih stranaka, brojem stranaka potrebnih za sastavljanje koalicijske vlade koja ima potporu parlamentarne većine i ideološkom udaljenošću stranaka. Parlament je jako fragmentiran ako je u njemu velik broj stranaka, ako sve stranke, a osobito najjače, imaju malo mandata, ako je za sastavljanje koalicijske vlade parlamentarne većine potrebno više od dviju stranaka, te ako su stranke ideološki vrlo udaljene, pa se u parlamentu nalaze i stranke krajnje desnice i krajnje ljevice. Parlament je u pravilu nisko ili umjereno fragmentiran ako u njemu, po pravilu, nema više od pet stranaka, ako dvije stranke mogu sastaviti koalicijsku vladu, te ako u njemu nema ekstremnog političkih stranaka. Stupanj fragmentiranosti izbornoga i parlamentarnoga sustava izražava se različitim indeksima (indeks fragmentacije).

Frakcija - organizirana skupina članova parlamenta koji pripadaju istoj stranci. Općenito se naziva parlamentarnom strankom nasuprot izvanparlamentarnoj stranačkoj organizaciji, a u pojedinim nacionalnim parlamentima za te se skupine zastupnika rabe različiti izrazi. Frakcije su glavni akteri organizacije i rada parlamenta koji sudjeluju u donošenju političkih odluka i upravljanju parlamentarnim procesima, te uspostavom stabilnih odnosa između parlamentarne većine i manjine osposobljavaju vladu za predvidivo, a opoziciju za alternativno djelovanje. To su, ujedno, "izvanjske" stranačke organizacije u kojima se stranački interesi i vrijednosti pretvaraju u političke odluke. Status frakcija uređuje se zakonima i poslovnicima parlamenta. Organiziraju se načelima hijerarhije - na čelu je vođa ili predsjednik frakcije koji politički predstavlja stranku u parlamentu, organizira rad frakcije i upravlja njime, brine se za discipliniranje članova frakcije u glasovanju, sudjeluje u usklađivanju rada frakcije i stranačkih tijela izvan parlamenta - i podjele rada među specijaliziranim radnim skupinama, koje najčešće oslikavaju strukturu parlamentarnih odbora. Frakcijama se nazivaju i organizirane skupine unutar političkih stranaka koje se međusobno, prikriveno ili otvoreno, natječu i sukobljavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo