'GDJE JOŽA POČNE KOPATI, NAIĐE NA BLAGO' / Čovjek kojeg sumnjiče da je podmitio župana Posavca jednom je naišao na vodu punu zlata: Sad je pao zbog smiješne cifre...

Image
Foto: eMeđimurje

Josip Kobal, kojeg se sumnjiči za davanje 10.000 kuna mita međumurskom županu Matiji Posavcu, gradio je svoje poslovno carstvo na geotermalnim izvorima

10.9.2021.
19:04
eMeđimurje
VOYO logo

Tijekom petka USKOK i policija uhitili su međimurskog župana Matiju Posavca. U toj se akciji spominje i Josip Kobal, čovjek koji ga je navodno podmitio s 10.000 kuna kako bi ostao članom Županijske uprave za ceste.

Index otkriva kako je riječ o poduzetniku iz međimurskog mjesta Draškovec. On je vlasnik tvrtki Metalkod i Thermal, a imao je i obrt za promet nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI VELIKE AKCIJE /

Evo tko je s kime povezan u današnjim uhićenjima: Kovač 'pao' s policajcem, a Posavec s pročelnikom

Image
DETALJI VELIKE AKCIJE /

Evo tko je s kime povezan u današnjim uhićenjima: Kovač 'pao' s policajcem, a Posavec s pročelnikom

Njegov politički angažman sastoji se od 5000 kuna donacije za kampanju Stjepana Mesića 2005. godine, ali i od vođenja Mjesnog odbora Draškovec od 2015. Naravno, posljednje postignuće ne bi mogao ostvariti bez članske iskaznice HNS-a, kojem je donedavno pripadao i Posavec.

Ljekovita i zlatna voda

"U sat vremena iz mog termomineralnog izvora izvire 900 kubika vode, što je 30 posto više energije nego kad zbrojite izvore Čateža i Moravskih Toplica zajedno. Salinitet je 12 promila, što odgovara srednjoj slanosti Jadrana, te je zbog toga pogodna i za liječenje neplodnosti u žena", rekao je Kobal novinarima Jutarnjeg 2006. godine, objašnjavajući da je na njegovom zemljištu nađena specifična termomineralna voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je htio izgraditi lječilište i golf terene, ali sve je propalo zbog problema s investitorima. Ipak, nije to jedina vodena avantura poduzetnika Kobala. Kad je njegova tvrtka 2011. kopala pored crkve svetog Roka u Draškovcu, na dubini od 42 metra krenula je izvirati voda s pijeskom, navodno bogatim zlatom.

"Gdje Joža počne kopati, naiđe na blago", govorili su tada žitelji. Kad se ispostavilo da u vodi zaista ima zlata, zavladala je i kratkotrajna "zlatna groznica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dovršio geotermalnu elektranu

Ipak, najveći mu je projekt bila 70 milijuna eura vrijedna geotermalna elektrana, koju je započeo 2016. No, radovi su nastavljeni tek 2019., nakon potpisivanja sporazuma s tadašnjim ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darkom Horvatom.

"Otvorit će se stotine radnih mjesta, privući tisuće i tisuće turista i sasvim sigurno promijeniti slika kontinentalnog turizma Hrvatske", rekao je župan Matija Posavec za Novu TV 2014. na predstavljanju Kobalova projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je kćer, piše Index, potvrdila da joj otac leži kod kuće bolestan i da je pogođen napisima u medijima. Dodala je da nitko u obitelji ne radi u Županijskoj upravi za ceste.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo