'biznis' s cvijećem / Zašto se Vojković odlučio baš za tulipane: Provjerili smo kako do europskog novca za određene kulture

Vojković je sadio božure i tulipane, ali to je sasvim svejedno. RTL Danas provjerio je kako do europskih novaca za određenih kultura

Petra Mlačić Vučemilović-Jurić

Petra Mlačić Vučemilović-Jurić

Žena s najviše prezimena među novinarkama. Kao doma je na svim terenima, od poplava do Sabora

2.3.2024.
21:50
VOYO logo

U slučaju malverzacija bivšeg ministra gospodarstva Hrvoja Vojkovića, europski tužitelji procjenjuju štetu 400 tisuća eura. Agencija je samo lani isplatila milijardu eura iz europskih poljoprivrednih fondova.

Kako je moguće da netko dobije tako velik novac, a nema baš veze s poljoprivredom? Vojković je sadio božure i tulipane, ali to je sasvim svejedno. RTL Danas provjerio je kako do europskih novaca za određenih kultura. "Prije svega treba imati projektnu ideju čime se želite baviti, što želite zasaditi ili uzgojiti", kazao je Niko Letilović, stručnjak za EU fondove. U ovom je trenutku otvoreno - 6 natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"CIjeli proces za fazu od projektne ideje do prijave može trajati od mjesec dana do 12 mjeseci", dodaje Letilović.

Prema kalkulatoru Ministarstva poljoprivrede jasno je zašto se Vojković odlučio za cvijeće. Naime, 2 hektara tulipana vrijede 181 000 eura, a isto toliko maslina - 3960 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najpoznatijih hrvatskih poljoprivrednika, a ni njegov sin, nisu dobili europski novac jer tehnički veće šanse imaju građani uz konzultanta za natječaj.

Image
AFERA 'TULIPAN' /

Doznajemo: Hrvoje Vojković je sve priznao, pušten je na slobodu

Image
AFERA 'TULIPAN' /

Doznajemo: Hrvoje Vojković je sve priznao, pušten je na slobodu

Sve skupa nije lako

"Tko prijavi da ima cvijeće na nekoliko stotina kvadrata dobije novaca kao netko na nekoliko hektara da ima žitarice ili uljarice. Mislimo da se već tu pogoduje nekome", rekao je poljoprivrednik Mato Brlošić, dodajući da je čak i dan prije negdje bilo dovoljno da ste upisani u upisnik i imate puno više šanse od nekoga tko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom preko 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz programa ruralnog razvoja do 2022. isplaćeno je nešto manje od 3 milijarde eura. U ovom trenutku u jednoj od mjera mogu dobiti maksimalno 2 milijuna eura povrata sredstava.

"Mora se osigurati financijsku konstrukciju projekta. Ako govorimo da ste mladi poljoprivrednik koji ima 80 posto povrata iz fondova, 20 posto, a možda i više ovisno o tome koji je udio prihvatljivih troškova mora se osigurati sam", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko - nema besplatnog novca i sve skupa nije lako. Dok traje ugovor, kontrole su na 3 razine, mogu tražiti dokumentaciju, ali i obilaziti lokacije.

Vojković najvjerojatnije nije ni planirao prodavati tulipane, a 9 optužnica koje je podignuo EPPO-a možda postanu znak - ne muljajte s europskim novcem jer će to na kraju netko i vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo