EVO KAKO ĆE VLADA SPAŠAVATI GOSPODARSTVO: / Dva seta mjera - za neke mjere će mijenjati zakone, a druge su u rukama ministara

Image
Foto: Pixsell

Od izvlačenja novca iz EU, do reprogramanja kredita, Vlada namjerava spriječiti teške posljedice epidemije po gospodarstvo

16.3.2020.
16:31
Pixsell
VOYO logo

Mjere pomoći gospodarstvu i građanima se usuglašavaju i usklađuju i sutra bi trebale biti na Vladi, nakon toga će potrebi zakonski prijedlozi proći saborsku proceduru, a kako bi krajem tjedna mogle biti u primjeni, najavio je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić.

Image
VLADA SUTRA ODLUČUJE O MJERAMA POMOĆI GOSPODARSTVU: /

Marić najavljuje da bi do kraja tjedna mogle biti u primjeni

Image
VLADA SUTRA ODLUČUJE O MJERAMA POMOĆI GOSPODARSTVU: /

Marić najavljuje da bi do kraja tjedna mogle biti u primjeni

Mjere bi sutra trebale na sjednicu Vlade, a potom će potrebni zakonski prijedlozi biti poslani u Sabor, koji ih treba raspraviti i donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Što prije u primjeni

Marić se nada kako bi do kraja tjedna ti zakoni trebali biti donijeti i objavljeni u Narodnim novinama, kako bi mogli stupiti na snagu u najkraćem roku odnosno dan nakon objave u Narodnim novinama, a usporedo se radi i na potrebnim podzakonskim aktima. Kako doznaje Jutarnji, Riječ je o dva seta mjera. Prvi se odnosi na one za čiju je provedbu potrebno izmijeniti zakone i podzakonske akte, a drugi su potezi za koje su ovlašteni ministri, svaki u svome resoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprečavanje izvoza

Darko Horvat stalno je u kontaktu s Nacionalnim stožerom oko robnih rezervi u kojima mora biti dovoljno svega što stožer traži. koordinaciji s Nacionalnim stožerom robne rezerve će se prošiti i onim potrepštinama koje su potrebne zbog specifične situacije. Vlada priprema i alate uz pomoć kojih bi se mogao spriječiti izvoz roba koje su potrebne u Hrvatskoj kako ne bi došlo do nestašice.

Interventni otkup

S druge strane, Vlada se sprema i na interventne linije otkupa viškova koje proizvođači ne bi mogli plasirati na tržište. Oni bi išli u rezerve, a sve ono što ne bi bilo potrebno plasiralo bi se u trgovine. U Ministarstvu rada pripremaju zakonske izmjene kako bi mogli koristiti velika sredstva predviđena iz EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvlačenje sredstava EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prije dva dana je najavila mogućnost investicijskog fonda od 37 milijardi eura iz kojeg bi se pomoglo gospodarstvu pogođenom koronavirusom. Vlada se priprema za povlačenje sredstava iz toga fonda, ali i drugih većih europskih fondova, kao i prilagodbu za relokaciju postojećih.

Glavni cilj je osigurati likvidnost, osobito malih i srednjih poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgode poreza i kredita

Vlada je već komunicirala određene mjere kao što je odgoda plaćanja poreza i doprinosa na plaće, odgoda plaćanja predujma poreza te dogovor s HBOR-om i komercijalnim bankama o odgodama plaćanja kredita.

Za građane reprogramiranje

„Ideja je da se u suradnji s HBOR-om i komercijalnim bankama koje su jasno, otvoreno i nedvosmisleno pristupile i izrazile želju da sudjeluju, omogući s jedne strane odgoda na plaćanje određenih kreditnih obveza, da se omogući reprogram, ali i da se otvore dodatne linije likvidnosti za obrtna sredstva“ kazao je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za N1 televiziju, dodavši da se i građanima otvara mogućnost reprograma kreditnih obveza. U paketu mjera koji obuhvaća zakonske izmjene morat će se odrediti i vrlo jasni kriteriji za konzumiranje mjera kojima će Vlada pomagati gospodarstvu da preživi pandemiju. U Ministarstvu financija se trude da se kriteriji i cijela procedura maksimalno pojednostave kako bi bila što bolje i lakše provediva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo