Evo gdje se najskuplje i najjeftinije studira u Europi

Cijena visokog obrazovanja dramatično se razlikuje u europskim zemljama, pokazalo je istraživanje koje je provela mreža Eurydice.

11.9.2012.
13:47
VOYO logo

Britanski studenti plaćaju čak do 9.000 funti (oko 11.500 eura) po akademskoj godini, otkrilo je istraživanje. Za razliku od Britanaca, čak devet zemalja ima (u većini slučajeva) osigurano besplatno studiranje, a to su: Austrija, Cipar, Danska, Finska, Grčka, Malta, Norveška, Škotska i Švedska. Ipak, sve ove zemlje naplaćuju školarine stranim studentima.

U grupi zemalja koje naplaćuju školarinu svim studentima, nalaze se: Belgija (Flamanska zajednica), Bugarska, Češka, Engleska, Island, Lihtenštajn, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka i Turska. U sedam zemalja većina studenata plaća školarinu: Belgija (Francuska zajednica), Estonija, Francuska, Mađarska, Italija, Latvija i Rumunjska, a Hrvatska je svrstana među četiri zemlje u kojima školarinu plaća manjina studenata (uz Njemačku, Litvu i Sloveniju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hrvatska je svrstana i među zemlje u kojima manjina studenata prima stipendije. U Danskoj, na Cipru i Malti svi studenti primaju stipendiju, dok ih većina iste prima u Finskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj te u Velikoj Britaniji.

O samom sustavu u Hrvatskoj u istraživanju se ne navode nikakve posebne ocjene, tek se navodi da školarina po akademskoj godini varira od 5.000 do 10.000 kuna. U Sloveniji, za usporedbu, školarine variraju od 1.250 do 12.373 eura za prvi ciklus, te od 2.190 do 11.508 za drugi ciklus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mađarskoj primjerice školarine prosječno iznose 350.000 forinti (9.100 kuna) po godini u prvom ciklusu, te 440.000 forinti (11.400 kuna) po godini za drugi ciklus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo