Europska unija prijeti novinaru Rotimu

20.2.2010.
14:11
VOYO logo

Naime, 18. veljače ove godine, u Hrvatskoj je, na inauguraciji Predsjednika Republike Ive Josipovića, po prvi puta boravio povjerenik EU za proširenje i europsko susjedstvo Stefan Fule.

Novinar Goran Rotim zakazao je intervju s Fuleom, te su, suprotno uobičajenim pravilima i odnosima koji vrijede između medija i tijela javne vlasti u demokratskim sustavima, iz Delegacije EU unaprijed zatražena precizna pitanja koja će biti postavljena gospodinu Fuleu. To je učinjeno uz obrazloženje da se mora što bolje pripremiti za razgovor, jer je riječ o njegovom prvom javnom nastupu u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotim želio je izbjeći lažni, inscenirani intervju te nije dostavio precizna pitanja, već samo razrađeni popis sedam područja koja će biti teme razgovora.

''Nakon obavljenog intervjua, iz Delegacije EU u RH kolegi Rotimu stižu prijeteći mailovi u kojima mu se prenosi nezadovoljstvo povjerenika EU-a, gospodina Stefana Fulea zbog načina na koji je vođen intervju. Novinara se proziva zato što je postavio više od sedam pitanja, odnosno više pitanja od najavljenih tema razgovora!! (Zar itko može i treba očekivati da će o jednoj temi razgovora dobiti samo jedno pitanje??!!). A kao najveći 'krimen' kolegi se spočitava to što se 'drznuo' postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura. Zbog takvog 'neposluha' i nepristajanja na politički diktat, šef Delegacije EU, gospodin Vandoren i neimenovana glasnogovornica gospodina Fulea odlučili su kazniti kolegu Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima!!!'', stoji u priopćenju Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se da ovakav postupak predstavlja snažni politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarske slobode. Takav potez osobito je šokantan zbog činjenice što su medijske i svekolike druge slobode, neki od glavnih temelja na kojima počiva plemenita ideja europskog ujedinjavanja. Posebno zbunjuje to što takvi potezi dolaze iz Delegacije EU u RH, kao institucije koja u hrvatskoj javnosti uživa izniman ugled i značaj.

''Zbog svega navedenog tražimo da sva mjerodavna tijela HRT-a zaštite svoga novinara te ugled HRT-a kao javne i neovisne medijske kuće. Isto tako, pomoć i zaštitu u očuvanju novinarskih i medijskih sloboda tražimo i od Hrvatskog novinarskog društva kao strukovne udruge. Uz to, o ovom nemilom događaju promptno ćemo izvijestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara, a očekujemo i očitovanja mjerodavnih europskih tijela i institucija'', piše u priopćenju kojeg je potpisala Elizabeta Gojan, v.d. predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002190196006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo