ujednačavanje kriterija / Europska komisija Vladi: 'Braniteljske naknade se trebaju uskladiti s drugim socijalnim naknadama'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Europska komisija smatra da bi se kriteriji za dodjeljivanje naknada koje branitelji primaju na temelju posebnog zakona poput invalidskih naknada, naknada za troškove prijevoza i slično trebali izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane

3.3.2016.
20:19
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija, koja u svom izvješću analizira aktualno stanje u Hrvatskoj, zaključila je kako bi braniteljske naknade trebalo uskladiti s drugim socijalnim naknadama za koje se primjenjuje imovinski i dohodovni cenzus.

“Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornja granica, kao što je slučaj sa jamčenom minimalnom naknadom. U okviru ostalih programa, koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji, primjenjuje se univerzalniji pristup”, napisali su iz Komisije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija smatra da trenutačna struktura sustava socijalne zaštite ugrožava njegovu učinkovitost i u pogledu pravednosti i u pogledu primjerenosti. Pritom najveći problem vidi u braniteljskim naknadama koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus, piše tportal.

Stoga, Komisija preporučuje ujednačavanje kriterija prihvatljivosti i dodatnu konsolidaciju naknada. Drugim riječima, to znači da bi se kriteriji za dodjeljivanje naknada koje branitelji primaju na temelju posebnog zakona poput invalidskih naknada, naknada za troškove prijevoza i sl. trebali izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo