EUROPSKA KOMISIJA PORUČILA HRVATSKOJ: / 'Očekujemo da provedete presudu Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom'

Image
Foto: AFP, JOHN THYS

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

4.7.2017.
16:38
AFP, JOHN THYS
VOYO logo

Europska komisija danas je zasjedala u Strasbourgu gdje se raspravljalo o odluci Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Nakon toga iznesen je njen stav.

Image
STALE SU NA STRANU SLOVENIJE: /

Zemlje Beneluxa pozvale Hrvatsku na poštivanje arbitražne presude

Image
STALE SU NA STRANU SLOVENIJE: /

Zemlje Beneluxa pozvale Hrvatsku na poštivanje arbitražne presude

"To je spor koji traje više od 20 godina. Komisija je uvijek zagovarala mirno rješenje sporova, a u ovom procesu smo olakšavali proces. Pomogli smo uspostavu arbitražnog procesa. Pomogli smo i 2009. oko arbitražnog procesa. Arbitražni sud je donio presudu i Europska komisija očekuju od obje strane da je implementiraju. Komisija pozdravlja to da će se premijeri sastati 24. srpnja i oni su se složili da do tada neće biti unilateralnih poteza. Ovo je bilateralno pitanje i treba razgovarati o tome kako presudu implementirati. Možda će oni zatražiti pomoć od Europske komisije u implementaciji presude. Mi ćemo napraviti sve što možemo da objema stranama pomognemo kako bi se presuda implementirala na najpošteniji način", kazao je prvi potpredsjednik Europske komisije FransTimmermans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po poruci iz EK na svom se Twitter profilu oglasio slovenski premijer Miro Cerar. "Pozdravljam stajalište Europske komisije koje zagovara poštivanje presude Arbitražnog suda i njezinu implementaciju, a njezinu spremnost za pomoć u implementaciji ocjenjujem dobrodošlom", napisao je Cerar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopisnik Večernjaka Tomislav Krasnec na svom je Twitter profilu objavio kako je Timmermans u raspravi na kolegiju u EK bio među najvećim zagovarateljima poštivanja arbitraže te da je sama rasprava bila dosta žestoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskom parlamentu različita mišljenja o arbitraži

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je u utorak u Strasbourgu kako bi Hrvatska i Slovenija trebale nastaviti dijalog o graničnom sporu, dok se čelnik liberala (ALDE) Guy Verhofstadt založio za primjenu arbitražne odluke.

Predsjednik EPP-a Manfred Webber na molbu slovenske agencije STA da iznese svoj stav o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu, kazao je kako bi bilo bolje da se europske stranke ne svrstavaju za Sloveniju ili Hrvatsku, te ih je obje pozvao da nastave dijalog i "nađu put" glede arbitražne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koju vodi premijer Andrej Plenković dio je obitelji europskih pučana, najjače grupacije u EP, a slovenski mediji zadnjih su tjedana navodi da je HDZ snažno lobirao za svoje stajalište da je spor Zagreba i Ljubljane oko granice bilateralne naravi i da mu tako treba i pristupiti.

Čelnik liberalne grupacije (ALDE) Guy Verhofstadt napisao je na svom Facebook profilu da Europska komisija objema stranama treba pomoći da se arbitražna odluka implementira, te da je arbitražni sporazum iz 2009. godine Hrvatskoj "otvorio vrata" u EU, što je i česta tvrdnja Ljubljane koja EU smatra "sponzorom" arbitraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena arbitražne presude bila bi i u interesu EU-a i prilog stabilizaciji odnosa na Balkanu, naveo je Verhofstadt koji je nedavno boravio Ljubljani na regionalnom zasjedanju europskih liberala, te se susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Cerarova Stranka modernog centra (SMC) se nakon osnivanja prije dvije godine pridružila ALDE-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski socijalisti i socijaldemokrati (PES), kao niti druge političke grupacije u Europskom parlamentu za sada se ne izjašnjavaju o prirodi slovensko-hrvatskog spora, ali moguće je da čekaju ocjenu Europske komisije prije nego li iznesu svoj sud.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo