kritike iz bruxellesa / Europska komisija opomenula Hrvatsku: 'Ne šaljete nam otiske prstiju migranata!'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Uredba propisuje da se podaci prikupljeni uzimanjem otiska prstiju šalju unutar 72 sata, što Hrvatska, prema mišljenju Komisije, ne čini

10.12.2015.
13:54
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija službeno je opomenula Hrvatsku jer nije učinkovita u uzimanju otisaka prstiju migranata i tražitelja azila te dijeljenju tih podataka sa središnjom europskom bazom podataka Eurodac. 

Opomena je prvi korak u proceduri koja može dovesti i do toga da Komisija podnese tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinkovita provedba Uredbe o Eurodacu ključna je za funkcioniranje Dublinskog sustava i programe premještanja EU. Europska komisija uputila je u listopadu službene dopise Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Ni nakon dva mjeseca ti se problemi nisu učinkovito riješili. Europska komisija stoga je danas odlučila uputiti službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava", priopćila je Komisija.

Eurodac je baza podataka s otiscima prstiju tražitelja azila, a uredba propisuje da se podaci prikupljeni uzimanjem otiska prstiju šalju unutar 72 sata, što Hrvatska, prema mišljenju EK, ne čini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo